Predsednici SAD i Kine dogovorili nastavak komunikacije dve vojske i saradnju u borbi protiv droge

Američki predsednik Džozef Bajden i kineski lider Si Đinping dogovorili su se da njihove zemlje nastave komunikaciju na nivou dve vojske i da sarađuju u borbi protiv trgovine drogom.
To su dva velika rezultata njihovog prvog direktnog susreta u proteklih godinu dana.
 
Si je poslednji put bio u Americi 2017. godine, a sa Bajdenom se sastao na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK).
Dvojica lidera su razgovarala oko četiri sata na imanju u blizini San Franciska, pokrili niz osetljivih tema koje su doprinele zahlađenju odnosa SAD i Kine.
 
Bajden je rekao da su se Si i on saglasili da nastave vojne kontakte koje je Kina prekinula kada je tadašnja predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajvan u avgustu 2022. godine.
"Vraćamo se direktnim, otvorenim, jasnim komunikacijama na direktnoj osnovi", rekao je Bajden.
 
Bajden je zahtevao da obe zemlje ozvaniče vojni dijalog, a američki sekretar za odbranu Lojd Ostin će se sastati sa svojim novim kineskim kolegom kada ta osoba bude imenovana, izjavio je jedan visoki američki zvaničnik.
 
U proteklih godinu dana američka i kineska vojska su dolazile u više napetih situacija na ivici konflikta.
 
Bajden i Si su se dogovorili da će Kina zaustaviti izvoz hemijskih proizvoda koji se koriste u proizvodnji opijata fentanila, koji je vodeći uzrok predoziranja narkoticima u SAD.
 
"To će spasiti živote", ocenio je Bajden, dodajući da ceni Sijevu posvećenost rešenju tog problema.
 
Kineski predsednik je nastojao da razuveri Bajdena u pogledu kineskih namera prema demokratskom Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom, navodeći da Kina nema planove da narednih godina pokrene vojnu akciju protiv Tajvana, ali je opisao uslove pod kojima bi se primenila sila, rekao je američki zvaničnik.
 
"Sjedinjene Države treba da prestanu da naoružavaju Tajvan i da podrže mirno ponovno ujedinjenje Kine", rekao je Si, prema saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.
 
Bajden je, pak, izjavio da SAD "veruju u status kvo" i pozvao Kinu da poštuje izborni proces na Tajvanu.
  • Voja

    16.11.2023 09:29
    Saradnja
    Kina i SAD nemaju realan problem i vrlo lako se dogovore.Priča oko Tajvana je farsa za široke mase.To su dve zemlje sa globalističkom agendom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet