Mišel: Proširenje EU će osigurati mir državama Balkana

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će proširenje EU učiniti blok bezbednijim i naprednijim, ali će, takođe, osigurati stabilnost i mir državama Balkana.
Mišel je po dolasku u Zagreb na sastanak sa premijerima Hrvatske, Malte, Poljske i Italije, istakao da je potrebno da članice EU ostvare jedinstvo po strateškim pitanjima.
 
"Proširenje je ulaganje u mir i napredak u budućnosti. Moramo razgovarati o tome kako da se pripremimo za trenutak u kojem će u Evropskoj uniji biti više od 30 članica", dodao je Mišel.
Mišel je komentarisao i izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je upozorio da Rusija planira da izazove novi rat između dve zemlje na Balkanu. 
 
"Uveren sam da je evropski put za zemlje Zapadnog Balkana najvažniji korak za mir ovde", rekao je Mišel na novinarsko pitanje o izjavi Zelenskog.
Saglasivši se sa geopolitičkom značajem proširenja, italijanska premijerka Đorđa Meloni ukazala je na potrebu fokusiranja EU na glavne strateške teme.
 
"Evropa mora da postane politički i nebirokratski gigant i da igra vodeću ulogu na globalnom nivou zahvaljujući svom identitetu i vrednostima", rekla je ona.
  • Vb

    17.11.2023 13:50
    Vb
    Primite nas pod urgentno jer ovo sta imamo je kriminalna drzava i nije nigde zabelezeno u svetu! Spasite nas tog zla ili zavrnite sve novcane slavine SNS mafije jer mi bar vecina iovako smo bez para ostali i prezivljavamo dok oni to nemogu!
  • Briksovanje

    17.11.2023 12:33
    Samo sto dalje od nas, gde je eu, tu su i rat, stradanje, siromastvo...
  • Vule

    17.11.2023 11:05
    Pax europeana? Cim vas osvojimo, zivecete u miru?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.