Mađarska šalje građanima anketu o migracijama, LGBT, Ukrajini

Mađarska vlada je objavila početak neformalnog istraživanja koje će poslati biračima o brojnim pitanjima koja izazivaju podele, poput migracije, prava LGBTQ+ i podrške Ukrajini.
Mađarska šalje građanima anketu o migracijama, LGBT, Ukrajini
Foto: Pixabay
Među pitanjima je i predlog da se blokira dalja pomoć EU Kijevu ako blok ne oslobodi Budimpešti zamrznuta sredstva.
 
Anketa, koju vlada zove "nacionalna konsultacija", ima 11 pitanja i odlikuje je anti-EU ton. Unija se optužuje da pokušava da Mađarskoj nametne politiku, preneo je AP.
Jedno od pitanja je da li Mađarska treba da blokira plan EU o četvorogodišnjem paketu pomoći od 50 milijardi evra za Ukrajinu ako blok ne odmrzne zamrznute milijarde evra pomoći za Mađarsku. Ta pomoć je zamrznuta zbog bojazni u Briselu da vlada premijera Viktora Orbana ne poštuje standarde vladavine prava i ljudskih prava.
 
U jednom delu istraživanja navodi se da EU od Mađarske traži dodatnu pomoć za Ukrajinu iako sama nije dobila evropske fondove.
 
"Ne bi trebalo da plaćamo više da podržimo Ukrajinu dok ne dobijemo novac koji nam duguju", jedan je od ponuđenih odgovora u anketi.
Od kako je Orban došao na vlast 2010. sprovedeno je više anketa - nacionalnih konsultacija koje anketari i opozicija kritikuju da su manipulativne i sugestivne.
 
S druge strane, Orbanova vlada kaže da ta istraživanja jačaju pregovaračku moć zemlje na evropskom nivou jer pokazuju nacionalni konsenzus o političkim pitanjima.
 
U jednom pitanju se navodi da EU "želi da napravi migrantska geta u Mađarskoj" i traži od ispitanika da kažu da li misle da Budimpešta treba da "prihvati briselske planove za migracije" ili da spreči stvaranje migrantskih geta.
 
U drugom se kaže da EU želi da Mađarska ukine sporni zakon kojim se zabranjuje dostupnost LGBTQ+ sadržaja maloletnicima i upozorava na "agresivnu LGBTQ+ propagandu" čija su meta deca.
 
Istraživanje sadrži još neka pitanja oko Ukrajine, uključujući predlog da EU prekine vojnu pomoć Kijevu i protivljenje pregovorima o eventualnom članstvu Ukrajine u EU.
 
Mađarska vlada odbila je da isporučuje oružje Ukrajini nakon napada Rusije na tu zemlju u februaru 2022. i protivi se sankcijama EU Moskvi zbog agresije.
Vlada je saopštila da su prethodne nacionalne konsultacije, koje su završene u januaru, pokazale da je 97 odsto Mađara protiv sankcija Rusiji. Međutim, anketu je popunilo i poslalo odgovore manje od 1,4 miliona od 9,7 miliona stanovnika. Anketa se šalje poštom svim Mađarima sa pravom glasa ali nema pravnoobavezujući karakter. 
 
Istraživanje treba da traje do 10. januara ali je vlada ranije produžavala rokove da bi povećala učešće.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.