Evropski potrošači sve bliže tome da imaju "pravo na popravku": Evo šta to znači

Evropski parlament je većinom glasova podržao zakon koji potrošačima garantuje "pravo na popravku", definušući svoj stav pre pregovora sa Savetom koji predstavlja 27 zemalja EU.
Evropski potrošači sve bliže tome da imaju "pravo na popravku": Evo šta to znači
Foto: Pixabay
Na plenarnoj sednici parlamenta u Strazburu usvojeno je "pravo na popravku" proizvoda sa 590 glasova "za", preneo je Euraktiv. 
 
Zakon, koji je Komisija EU prvi put predstavila u martu, ima za cilj da podrži ciljeve Evropskog zelenog dogovora povećanjem podsticaja za cirkularnu ekonomiju, kako bi za potrošače popravka postala privlačnija opcija od zamene.
Međuinstitucionalni pregovori sa Savetom trebalo bi da počnu 7. decembra.
 
Pored obezbeđivanja povoljnih uslova za nezavisno tržište popravki i sprečavanja proizvođača da potkopaju popravke kao atraktivan izbor, pozicija IMCO je, takođe, na bicikle proširila kategoriju proizvoda za "pravo na popravku". 
Kako bi podstakao izbor za popravku, parlament je uveo dodatni jednogodišnji garantni rok na popravljenu robu, kada istekne minimalni garantni rok, kao i mogućnost zamene proizvoda tokom popravke ukoliko popravka traje predugo.
 
Štaviše, Skupština namerava da uvede pravilo da tržišni organi mogu da intervenišu i snize cene rezervnih delova na realan nivo. Da bi se osiguralo da operativni sistemi pametnih telefona nastave da rade nakon što ih poprave nezavisni serviseri, parlament nastoji da spreči praksu proizvođača telefona da pokreću zatvoreni sistem koji ograničava pristup alternativnim uslugama popravke.
  • Joca

    23.11.2023 10:38
    Hm
    Pravo na popravku postoji i sada, ali mogucnost za istu je cesto ili nemoguca ili neisplativa.
    Rezervni delovi za mnoge uredjaje su skupi i najcesce nedostupni.
    Nekada se uz svaki elektronski uredjaj dobijala i sema ili uputstvo za popravku. Danas se stvari vise ne popravljaju vec samo bace za otpad, sto je posledica poplave jeftinom robom iz npr. Kine. Zato i nema vise strucnjaka za popravke i servisera uopste, jer im je posao jednostavno zamro.
    A za popravku nekih stvari koje nisu ves masine i slicno, cesto je za transport u servis i uslugu specijalisticke ovlastene popravke potrebnoi izdvojiti toliko da popravka stvarno nema smisla. Za mnoge stvari ne postoji ni servis u Srbiji, vec se mora slati u inostranstvo, gde u celu stvar uskace i Carina sa njihovim papirima i taksama.
    Ne znam kako ce to Evropljani, a ni Srbija to da prebrode. Skeptican sam prema tome.
  • BoeserWolf

    23.11.2023 09:27
    @Србин пише ћирилицом
    To je zato sto Srbiju svi mrze jer je ona jedina časna i pravoverujuca!1!1!

    Mozda zato sto je Srbija tržište od 5 miliona odraslih osoba, a Rusija ima skoro 30 puta vise. Da ne pričamo da imamo kupovnu moc prosečne afričke zemlje i da su nam trgovci derikoze i prevaranti. Mozda im zato nismo dovoljno atraktivni da troše dodatne resurse na proizvodnju ves mašina na "srpskoj ćirilici".

    Ne treba tražiti zaveru u svemu, vec otvoriti neku knjigu ponekad.
  • Србин пише ћирилицом

    23.11.2023 08:54
    .
    Био сам неко време у Русији.
    Тамо не само да било који уређај за домаћинство, него чак и електрични алат имају преведене натписе на њима. Bosch, Samsung, Makita, Philips, Indesit и тако даље, пише тако, јер је име бренда, али све остало је на ћирилици.
    Gorenje веш машине,.. све на управљачкој таблици и програматору пише на руском, на ћирилици! Резервних делова за све има у свакој трећој радњи, па ако знате и хоћете, можете и сами купити део и заменити, не морате у сервис.
    А код нас овде натписи чак нису ни на српском, него енглеском! Ко је ту крив? Држава? Увозници?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.