Nakon skoro osam decenija: Japan mora da obešteti žene koje su bile seksualno roblje za vojsku

Gotovo osam decenija nakon završetka Drugog svetskog rata, južnokorejski sud naložio je Japanu da obešteti 16 žena koje su u bordelima za japansku vojsku bile seksualno roblje.
Nakon skoro osam decenija: Japan mora da obešteti žene koje su bile seksualno roblje za vojsku
Foto: Pixabay

Tom presudom poništena je odluka nižeg suda od pre dve godine, koji je, pozivajući se na imunitet suverenosti Japana, odbio zahteve žrtava za odštetom, prenosi Hina.

Visoki sud u Seulu ocenio je da načelo suverenosti ne mora da se poštuje ako se radi o protivzakonitim radnjama i presudio da se tim ženama, od kojih su neke umrle i predstavljaju ih porodice, isplati po 200.000 korejskih vona. 
 
Sud je utvrdio da su bile primorane na seksualno ropstvo, da su pretrpele veliku štetu i da posle rata nisu mogle da vode normalan život.
Istoričari navode da je oko 200.000 žena, većinom iz Koreje, ali i drugih azijskih zemalja, poput Kine, bilo prisiljeno da pružaju seksualne usluge japanskim vojnicima za vreme Drugog svetskog rata i to pitanje ne prestaje da opterećuje odnose Južne Koreje i Japana.
 
Japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava izjavila je da je ta presuda suprotna međunarodnom pravu i sporazumima između dve zemlje, dodavši da je potpuno neprihvatljiva i za svako žaljenje.

Tokio je uvek odbijao da se pojavi na južnokorejskim sudovima kada su tema bile seksualne robinje, smatrajući da je ta neprijatna epizoda iz istorije rešena sporazumom iz 1965. godine, koji je podrazumevao isplatu oko 800 miliona dolara odštete u obliku subvencija i kredita sa niskim kamatnim stopama.

  • @sale

    24.11.2023 13:26
    Tako je. Ja recimo nemam nikakav problem da ako neki tvoj komšija počini krivično delo dođem i bacim bombu na tebe i tvoju porodicu. Pošteno.
  • sale

    24.11.2023 10:09
    razuma bez
    kako kazu ovdasnji revizionisti - "jadni japanci na koje je zlikovacka amerika bacila atomsku bombu bez ikakvog razloga"...
  • Aleks

    24.11.2023 09:48
    U pitanju je 200 MILIONA vona. 200.000 vona nije ni 150 evra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.