Sud u Kotoru: Zemljište u Rafailovićima na kojem je bilo odmaralište ne pripada Kosovu

Osnovni sud u Kotoru odbacio je tužbu Kosova kojom je traženo da se prizna pravo svojine nad nekadašnjim dečjim odmaralištem u Rafailovićima.
Sud u Kotoru: Zemljište u Rafailovićima na kojem je bilo odmaralište ne pripada Kosovu
Foto: Pixabay
Kako su prenele Vijesti, Kosovo je tužilo kompaniju "Sunraf beach properties", Opštinu Budva i državu Crnu Goru, tvrdeći da je vlasnik atraktivne lokacije od 4.500 kvadrata zemlje na samom šetalištu u Rafailovićima, na kojoj se nalazilo odmaralište koje je u međuvremenu porušeno. 
 
Na tom mestu izgrađen je hotelsko-apartmanski kompleks.
U tužbi se navodilo da je Kosovo vlasnik pomenute imovine.
 
Kao dokaz je priložen kupoprodajni ugovor zaključen 22. marta 1961. u tadašnjem Sreskom sudu u Kotoru, kada je parcelu od 4.555 kvadrata kupio Savet za politička i socijalna pitanja nekadašnje AP Kosovo i Metohija.
Kompanija "Sunraf beach properties" je u odgovoru na tužbu istakla da je tužbeni zahtev neosnovan jer je nepokretnost stekla na osnovu notarski overenog kupoprodajnog ugovora od prodavca "Nivel invest" Budva u stečaju, čiju validnost je garantovala država Crna Gora, odnosno Privredni sud koji je sprovodio stečajni postupak.
 
Opština Budva osporila je tužbeni zahtev, ocenivši da je tužba pravno i činjenično neutemeljena, te predstavlja svojevrsni pravni eksperiment.
 
I država Crna Gora osporila je tužbeni zahtev, ocenivši da Kosovo nije dostavilo valjane materijalne dokaze.
  • @Mirko

    26.11.2023 20:11
    Pa onda, šta kažete, da ga priznamo pa da dobijemo tu imovinu napokon? Ovako sa ovima iz SNS-a ćemo ostati kratkih rukava u svakom slučaju.
  • Mirko

    26.11.2023 18:54
    Srbija ne može da potražuje imovinu na Kosovu zato što ne priznaje državnost Kosovu. Inače bi bez problema na međunarodnom sudu dobila jedno pola Kosova.
  • Goran

    26.11.2023 12:00
    Postavlja se pitanje zašto Srbija nije tražila deo imovine Kosova a koji je uložila kroz "Zajam za Srbiju" i tokom '60.-ih i '70.-ih godina tokom postojanja SFRJ.
    I bivša SFRJ je podelila imovinu od republika pa je red i da pokrajina koja je postala nezavisna vrati deo novca koju je uža Srbija uložila a boga mi i Vojvodina kao severna pokrajina.
    Ali verovatno se to ovaj nepomenik odrekao imovine kako bi ostao na vlasti. Bitno da po Srbiji rasprodaje imovinu a Kosovu je ostavio našu imovinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet