Slovenija strogo kažnjavala građane za kršenje kovid mera: Sad mora da im vrati novac

Burek je koštao gladnog dostavljača 400 evra jer je seo na stepenice crkve u Ljubljani kako bi pojeo svoju užinu tokom prvog karantina u slovenačkoj prestonici.
Slovenija strogo kažnjavala građane za kršenje kovid mera: Sad mora da im vrati novac
Foto: Pixabay
Sve je snimljeno kamerom. Fotografija policije koja je okružila dostavljača zbog "zločina" skidanja maske brzo se proširila Slovenijom.
 
BBC piše kako je ovaj slučaj postao simbol oštrog načina na koji su vlasti sprovodile kovid mere. 
Međutim, sad će taj vozač dobiti svoj novac nazad i njegov policijski dosje će biti izbrisan. Isto važi i za više od 60.000 drugih Slovenaca koji su prekršili mere tokom pandemije. 
 
Policija je izdala kazne u vrednosti od gotovo šest miliona evra u razdoblju dužem od dve godine, ali od ove nedelje na snagu stupa zakon o povratu tog novca. Time se ispunjava obećanje koje je dao premijer Robert Golob pre nego što je njegov Pokret za slobodu, stranka levog centra, izabran prošle godine.
Prethodna administracija, koju je vodio bivši premijer Janez Janša, nametnula je stroga ograničenja slobode kretanja i okupljanja. Slovencima nije bilo dopušteno da putuju van svojih lokalnih područja, a noću je na snazi bio i policijski čas.
 
Gladni dostavljač bio je samo jedan od mnogih koji su kažnjeni zbog kršenja obaveze nošenja maske za lice koja se odnosila na otvorene prostore, ali i na unutrašnjost pojedinih objekata. Bilo je gotovo nemoguće obavljati svakodnevne aktivnosti bez kovid-potvrda. 
 
Ustavni sud je ukinuo sve te mere. Međutim, vlastima je sve do sada trebalo da ponište izrečene kazne. 
 
Ekolog Rok Rozman, višestruko kažnjen zbog učestvovanju u protestima, smatra da je doneta ispravna odluka.
 
"Dekreti kojima su izricali kazne nisu bili utemeljeni na zakonu. Vlada je to znala - i ako to znači da sada moraju da vrate novac, tako to ide. Ako živite u zemlji s vladavinom prava, to bi trebalo da se odnosi na sve", kazao je Rozman. 
To gledište deli i sadašnja administracija. Ministarka pravosuđa Dominika Švarc Pipan izjavila je da bi vraćanje novca pomoglo ponovnoj izgradnji poverenja Slovenaca u vladavinu prava, "koje je značajno narušeno upotrebom preterane i protivustavne represije tokom pandemije".
 
Ipak, zakon o restituciji nije naišao na opštuu dobrodošlicu. Jedan poslanik iz Janšine stranke smatra da vraćanje kazni "pljuje u lice svim onim zdravstvenim radnicima koji su se neumorno borili za živote naših sugrađana". 
  • He

    28.11.2023 14:24
    ..
    Ovo su sve drzave radile neustavno a cilj je bio STRAH. Kako zaplasiti narod da radi sve sto mu se kaze pa i ako je bilo ne zakonito!
  • Map

    28.11.2023 12:12
    E pa zato na izborima podrzite dr Nestorovica i MI jer je on od pocetka tvrdio da su maske besmislica kao i zatvaranje naroda a ove sadasnje posalite u istoriju
  • niko

    28.11.2023 11:54
    Kod nas samo da vrati Ustavni sud i stvar rešena.
    Kod njih svaka čast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.