Bivši američki diplomata optužen da je decenijama bio kubanski špijun

Bivši američki diplomata koji je bio i ambasador u Boliviji, optužen je da je decenijama radio kao "krtica" za obaveštajnu službu Kube, saopštio je Sekrearijat SAD za pravosuđe.
Tek otpečaćeni sudski dokumenti navode da je Manuel Roča obavljao "tajne aktivnosti" za kubansku državu bar od 1981. godine, uz sastanke s kubanskim obaveštajcima.
 
Američkim državnim zvaničnicima je davao lažne informacije o svojim putovanjima i kontaktima.
U optužbi podnetoj Saveznom sudu u Majamiju Roča je između ostalog optužen da je bio ilegalni agent strane države.
 
Sedamdesetrogodišnji bivši diplomata je dve decenije bio u američkoj službi, delom na vodećim položajima u Boliviji, Argentini i Američkom interesnom odeljenju u Havani.
Optužnica navodi njegove ilegalne veze s kubanskom obaveštajnom službom još od 1981. godine, kada se zaposlio u Stejt departmentu, i sve do napuštanja američke savezne vlade dve decenije kasnije.
 
Američki Federalni istražni biro (FBI) je prošle godine saznao za to i namestio Roči niz tajnih sastanaka s nekim ko mu se predstavljao kao kubanski obaveštajac.
 
Jedan takav sastanak je bio u Majamiju prošle godine kada je Roča rekao da ga je obaveštajna služba uputila da vodi normalan život, a sagovorniku je kazao i da se uvek bojao da ga neko ne oda jer bi to "ugrozilo sve što smo uradili", navedeno je u optužnici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet