Na Sljemenu otkrivena spomen-ploča porodici Zec ubijenoj 1991.

Povodom 32. godišnjice ubistva porodice Zec, kod Adolfovca na Sljemenu sinoć je otkrivena spomen-ploča i održana komemoracija.
Dvanaestogodišnju Aleksandru i njene roditelje Mariju i Mihajla u decembru 1991. ubili su pripadnici rezervne jedinice hrvatskog MUP-a čiji je komandant bio zloglasni Tomislav Merčep, a za taj zločin niko nije odgovarao, prenosi agencija Hina.
 
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasio je da je spomen-ploča podsetnik i mračna uspomena, ovekovečena u kolektivnoj memoriji i istoriji Zagreba, na strašan zločin, kako se više nikada ne bi ponovio.
"Tog 7. decembra 1991. godine Aleksandra Zec je imala 12 godina. Ja sam imao nepunih 10 godina i bili smo gotovo vršnjaci. Ubice koje su počinile taj strašni zločin, iako su ga priznale, nikada nisu za to odgovarale - i to je sramota", poručio je Tomašević.
 
Rekao je i da je Zagreb otvoreni grad, grad razlika i različitosti, grad u kojem niko nije i nikada ne sme biti diskriminisan, ni po kojoj osnovi.
"Svi oni koji su godinama insistirali na tome, izražavaju svoju zahvalnost Gradu Zagrebu koji je podržao podizanje ovog znamena. To je značajno za grad i za zemlju, kao pokazatelj kako se treba sećati, kako treba završavati sa ratnim strahotama i kako treba graditi toleranciju i mir među ljudima", poručio je predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.
 
Pupovac je istakao da je mesto ubistva 12-godišnje Aleksandre Zec, njene majke Marije i njihovog supruga i oca Mihajla pre 32 godine konačno dostojno obeleženo.
  • Talac

    08.12.2023 14:08
    Vi koji ste uspeli nekim cudom da negativno reagujete na ovu vest, trebalo bi da se zapitate kakvi ste vi to vernici, hriscani, svetosavci-pravoslavci. Cudno je sto ja kao ateista to moram da primetim. Gest gradonacelnika Zagreba je prijatno osvezenje i vidi se da nam bas nedostaje vise ovakvih dela.
  • Boco

    08.12.2023 13:18
    Priznali zločin, alk zbog greške u proceduri ns suđenju oslobođeni.
  • Milan

    08.12.2023 12:47
    Zašto niko nije odgovarao?! Ubice, kaže se, priznale... Da li je bilo sudjenja i kada? Ovo je gnusan zločin koji ne bi smeo na ovome završiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet