Višković: Šmit će morati da svedoči u sudskom procesu protiv Dodika

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će se visoki predstavnik Kristijan Šmit morati pojaviti u Sudu BiH kao svedok u procesu koji se vodi protiv predsednika RS Milorada Dodika.
Višković: Šmit će morati da svedoči u sudskom procesu protiv Dodika
Foto: 021.rs
"Voleo bih da se Šmit ne pojavi u Sudu BiH kao svedok u postupku protiv predsednika Dodika, ali bi posle toga Sud BiH morao da raspiše nalog za njegovo privođenje i zato očekujem da će pobeći i to će biti definitivno rešenje za BiH", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.
 
Dodao je da bi "bilo najbolje bilo da Šmit, posle proslave Božića, ostane u svojoj zemlji".
"Tužilac u optužnici četiri puta pominje Dodika, kao optuženog, a dvadeset puta se poziva na Šmita i njegove odluke. Ako je Dodik u sudnici, onda treba biti i Šmit", kazao je premijer RS.
Prema njegovim rečima, Dodikova odbrana trenutno ima 113 pitanja za Šmita, koji mora da pokaže papir da li boravi legalno u BiH, te na osnovu kojeg zakona on može da donosi zakone.
 
Višković je naveo da je siguran da će se proces u Sudu BiH protiv Dodika, zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, pretvoriti u "suđenje Šmitu i BiH".
 
"Malo su se upecali u svoje namere i zato im se žurilo. Mislili su da idu da slave Božić u svojim zemljama, a da do tada zabrane politički rad Dodiku i da ga optuže, ali su se preigrali. Sada bi najradije da se iz ovoga iščupaju, ali mislim da ne mogu", ocenio je on.
 
Tužilaštvo BiH optužilo je Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića za neizvršavanje odluka visokog predstavnika, što je prema izmenama Krivičnog zakona, koje je nametnuo Šmit - krivično delo.

Teme

BiH
  • Veternik

    09.12.2023 10:36
    Dodik i taj drugooptuženi nikako ne trebaju da se više pojave na sudu u Sarajevu. Jednostavno sede u Banja Luci, a čuva ih policija RS i niko iz Sarajeva ne sme da dođe da ih hapsi jer bi izbio rat i otcepljenje RS od ostatka BiH.
    Jer ako uhapse Dodika u Sarajevu to će biti početak privikavanja Srba na hapšenje, isto kao što je izvedeno na Severu Kosova kada su Šiptari uhapsili ministra Đurića, i od tada Šiptari krenuli da upadaju na Sever Kosova i danas grade vojne baze na Severu i hapse Srbe po kućama, i pucaju i ubijaju Srbe na Severu Kosova.
    Jednostavno Dodik ne sme da dozvoli da bude uhapšen, osim ako je izdajnik kao i Marko Đurić i Vučić koji su iscenirali sa Amerikancima hapšenje Đurića da bi to bio početak upada ROSU specijalaca na Sever i time privikavanje Srba na novu realnost.
    Ako Dodik ode na suđenje u Sarajevo i tamo bude uhapšen, on je izdajnik, jer to je iscenirani početak hapšenja Srba u BiH. Dodik ne treba da ide u Sarajevo, i treba da sedi u Banjaluci, zaštićen Policijom i Specijalcima Republike Srpske.
  • Petar K.

    09.12.2023 06:24
    Jazavac pred sudom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.