U Briselu sutra protest zbog mera štednje u EU

Hiljade demonstranata okupiće se sutra u Briselu na protestu protiv novih mera štednje u EU, dok zvaničnici te organizacije raspravljaju o načinima za reviziju pravila o vladinoj potrošnji.
U Briselu sutra protest zbog mera štednje u EU
Foto: Pixabay
Ministri finansija EU već mesecima pregovaraju o reformi pravila EU koja ograničavaju dug i deficite za zemlje članice, poznatu kao Pakt za stabilnost i rast, koja bi ograničila mogućnosti država na veliku potrošnju i potencijalno ih naterala na štednju.
 
Pakt, koji se pokazao teškim za sprovođenje i koji je postao izvor tenzija, suspendovan je tokom pandemije korona virusa, ali bi trebalo da bude ponovo aktiviran sledeće godine.
Sadašnja pravila propisuju da ukupan javni dug država članica ne sme da pređe 60 odsto njihovog Bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da njihov godišnji deficit mora da bude ispod tri odsto.
 
Prema poslednjim podacima EU, najviše stope državnog duga u odnosu na BDP bile su u Grčkoj - 166,5 odsto, u Italiji 142,4 odsto, dok su još četiri zemlje takođe premašile 100 odsto.
Usled tenzija između Nemačke i Francuske, sporazum o revidiranim pravilima tek treba da bude postignut.
 
Međutim, Evropska konfederacija sindikata, koja ima 45 miliona članova, tvrdi da će, prema sadašnjem nacrtu predloga reforme, 14 država članica biti prinuđeno da sledeće godine iz svojih budžeta smanji potrošnju za 45 milijardi evra.
 
"Prema sadašnjem predlogu, zemlje članice sa deficitom iznad tri odsto BDP moraće da smanje svoj budžetski deficit za najmanje 0,5 odsto BDP svake godine", saopštila je konfederacija sindikata.
 
Dodaje se da bi to dovelo do manjeg broja radnih mesta, nižih plata, smanjenosti javnih usluga i ostavilo bi većinu zemalja članica EU u nemogućnosti da podrži investicije za ispunjavanje socijalnih i klimatskih ciljeva EU.
 
S obzirom da predstoje evropski izbori sledeće godine i da je zabeležen porast uticaja ekstremne desnice širom kontinenta, konferederacija je upozorila da "krajnjoj desnici najviše ide u korist predložena fiskalna politika".
 
Sindikati će iskoristiti protest u glavnom gradu institucija EU da pozovu na mere koje isključuju ulaganja za socijalne i klimatske ciljeve iz ograničenja potrošnje.
 
Oni će takođe zatražiti od vlada da zadrže na snazi mehanizam solidarnosti, uveden tokom krize sa korona virusom, kao što je višemilionski plan zajmova i bespovratnih sredstava Fonda za oporavak i otpornost koji je osmišljen da pomogne zemljama EU u oživljavanju privrede.
  • Професор

    12.12.2023 13:06
    Савез "благостања" нешто кашљуца. Биће да им не прија руска зима.
  • w/e

    12.12.2023 01:05
    hahahah
    Hajde da iracionalno trosimo jos para koje nemamo, kako bi kupili socijalni mir i osigurali vlast, ili kako oni to kazu da "Sprece ekstremnu desnicu." Ne bi oni da se zaduzuju i trose tudje pare, nego moraju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.