Maja Sever: Medijske slobode sve niže na listi prioriteta EU

Predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever, koja je i predsednica Sindikata novinara Hrvatske, ocenila je da su "mediji i medijske slobode sve niže na listi prioriteta za Brisel".
Maja Sever: Medijske slobode sve niže na listi prioriteta EU
Foto: Pixabay
"Bojim se da je i sama Evropa puno slabija u odnosu na vreme kad je Hrvatska ulazila u Uniju. Uz to, političarima koji su na vlasti u Srbiji nisu mogli ni do sada ništa nametnuti, a nakon ovih izbora verovatno će moći još manje", kazala je ona.
Prema njenim rečima, "puno je tu uloga u igri".
 
"Puno je tu uloga u igri, ratovi koji nisu tako daleko, rast populizma, zato su stanje u medijima, sloboda medija i slično, daleko na repu interesa u ovom trenutku", smatra Sever.
U godini na izmaku, podatak iz izveštaja "Reportera bez granica" pokazuje da je Srbija jedina u regionu pala po indeksu slobode medija, dok ostale države na Balkanu napreduju po tom pitanju.
 
Srbija je pala 12 mesta u odnosu na 2022. i sada je 91. zemlja na svetu po indeksu slobode medija.
 
U regionu, na listi najbolje mesto zauzima Severna Makedonija (38), zatim Crna Gora (39), a slede Hrvatska (42), Slovenija (50), Rumunija (53), Kosovo (56), Bosna i Hercegovina (64), Bugarska (71) i Albanija (96).
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.