Argentina odustala od pridruživanja BRIKS-u

Argentinski predsednik Havijer Milei zvanično je obavestio članice BRIKS-a da se njegova zemlja neće pridružiti toj grupi, objavila je televizija TN.
Argentina odustala od pridruživanja BRIKS-u
Foto: Pixabay
Kako se navodi, Milei je u pismu naveo da smatra da u ovom trenutku Argentini ne odgovara da se priključi BRIKS-u.
Milei je zvanična obaveštenja poslao kineskom predsedniku Si Đinpingu, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, brazilskom predsedniku Luizu Inasiju Luli da Silvi i indijskom premijeru Narendru Modiju.
Milei je preuzeo predsedničku funkciju 10. decembra i tada je rekao ne nemerava da podstiče veze sa Brazilom, Kinom i Rusijom zbog neslaganja sa njihovom politikom, ali je istakao da neće sprečavati privatna preduzeća da posluju sa njima.
 
Na samitu BRIKS-a u Johanezburgu 24. avgusta usvojeni su zahtevi Argentine, Egipta, Etiopije, Irana, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata da se priključe tom savezu od 1. januara 2024. godine.
  • Storno

    30.12.2023 01:29
    Bravo!
    Bravo za potez! Treba i naša ooozicija jasno da kaže da nećemo da budemo deo 2/3 Rusko Kineske planete nego makar Evropa ostala i samo San Marino bićemo Evropejci!
  • KAjtel

    30.12.2023 01:07
    Iako sam mislio da je ovaj populista argentinski Trump, ovo mu je više nego dobra odluka, postoje podaci da je Argentina htela da postane i članica EU(što je nemoguće zbog udaljenosti), uvideli su da je navedeni savez pandan EU i SAD, i tako su pokazali srednji prst i Zapadu i Istoku.
  • To se znalo i prije

    30.12.2023 00:38
    Jasno da Milei potomak hrvatskih migranata u Argentini nece u klub sa ljubiteljima Slobe Milosevica i Vjeke Seselja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.