SAD nude 10 miliona dolara za informacije od finansijerima Hamasa

Sjedinjene Američke Države nude novčanu nagradu za informacije o finansijerima Hamasa.
Kako je saopštio Stejt department, nagrada od deset miliona dolara nudi se za informaciju o pet finansijera Hamasa ili bilo šta što bi dovelo do ometanja mehanizma finansiranja te palestinske ekstremističke organizacije.
 
Ponudi nagrade su prethodile sankcije SAD protiv Hamasa posle smrtonosnog napada 7. oktobra na jug Izraela, u kojima je ubijeno oko 1.200 ljudi.
U izraelskom bombardovanju i neprekidnoj kopnenoj ofanzivi koja još traje, ubijeno je više od 22.600 ljudi u Gazi i razrušen veći deo te male enklave.
 
Petoro finansijera o kojima se traže informacije su Abdelbasit Hamza Elhasan Khair, Amer Kamal Šarif Alšava, Ahmed Sadu Džahleb, Valid Muhamed Mustafa Džadalah i Muhamed Ahmed Abd Al-Dajim Nasralah koje su SAD ranije nazvale "globalnim teroristima", navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.
Prvi finansijer, poznat kao Hamza, živi u Sudanu i rukovodio je mnogim kompanijama koje investiraju u Hamas, a umešan je u transfer gotovo 20 miliona dolara toj organizaciji.
 
On je povezan s bivšim predsednikom Sudana Omarom i islamskim grupama koje podrivaju stabilnost te zemlje, dodaje se u saopštenju Stejt deprtmneta.
 
Trojica navedenih operativaca - Alšava, Džahleb i Džadalah su deo investicione mreže u Turskoj, a Nasralah ima bliske veze s iranskim organizacijama i bio je umešan u transfer desetina miliona dolra Hamasu, uključujući vojno krilo te organizacije. On navodno živi u Kataru.

Nagrade će biti date za informaciju o bilo kojem izvoru prihoda za Hamas, velikim donatorima, finansijskim institucijama koje omogućavaju transakcije za Hamas i kompanije koje mu nabavljaju tehnologiju, preneo je Rojters.

  • R

    06.01.2024 15:14
    R
    Pa to znaju i mala deca.
    Finansijeri su Izrael i Amerika preko Katara.
  • sasa

    05.01.2024 20:38
    a islamska drzava
    Islamska drzava ih nesto ne zanima... Deluje cak kao da su saveznici SAD i Izraela. Svako ima svoje teroriste izgleda, kao nekada pirate sto su imali...
  • Rene

    05.01.2024 20:15
    Livrpool
    "Tri debela nemca"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.