Šef humanitarnih operacija u UN: Gaza je postala nenastanjiiva, pokazalo se ono najgore u ljudima

Gaza je "nenastanjiva" tri meseca posle užasavajućih napada Hamasa na Izrael - ocenio je šef humanitarnih operacija UN Martin Grifits i upozorio da je zdravstvena situacija katastrofalna.
Grifits je naveo u saopštenju da se u Gazi "ljudi suočavaju sa najvišim nivoom nesigurnosti hrane ikada zabeleženim" i da je "glad na pragu“.
 
Uz to su stanovnici Gaze "očevici svakodnevnih pretnji po sopstvenu egzistenciju, dok svet to posmatra", rekao je on.
Generalni podsekretar UN za humanitarne poslove je rekao i da su desetine hiljada ljudi, većinom žena i dece, ubijene ili ranjene, da porodice spavaju napolju dok temperatura naglo pada i bombarduju se područja gde je Palestincima rečeno da se sklone.
 
Nekoliko delimično funkcionalnih bolnica je pretrpano, a zalihe su im pri kraju, zarazne bolesti se šire i usred haosa 180 palestinskih žena se svakodnevno porađa.
Grifits je ponovio zahteve UN za hitno okončanje rata i oslobađanje talaca.
 
"Vreme je za međunarodnu zajednicu da upotrebi sav svoj uticaj da se to desi“, rekao je on.
 
Dodao je da su humanitarni radnici suočeni sa "nemogućom misijom" da obezbede pomoć za više od dva miliona ljudi, dok ih ubijaju i dok se nastavlja prekid komunikacija, a putevi su oštećeni, na konvoje kamiona se puca i osnovno snabdevanje robom gotovo ne postoji.
 
"Gaza je pokazala ono najgore u ljudskom rodu i odavno je prošlo vreme da se rat okonča", zaključio je Grifits.
  • dz0

    06.01.2024 08:55
    A nista sankcije?
    Svaka cast UNu, cemu sluzi uoste?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.