Francuska poziva "Iran i njegove prijatelje" da hitno prekinu sa destabilizacijom regiona

Francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona pozvala je iranskog kolegu Hoseina Amir-Abdolahijana da apeluje na "Iran i njegove prijatelje" da odmah prekinu s destabilizacijom regiona.
Francuska poziva "Iran i njegove prijatelje" da hitno prekinu sa destabilizacijom regiona
Foto: Beta/AP
Kolona je rekla da je uputila "vrlo jasnu poruku".
 
"Rizik od regionalnog sukoba nikada nije bio toliko velik. Iran i njegovi prijatelji moraju odmah da prekinu svoje destabilizujuće akcije. Niko ne bi imao koristi od zaoštravanja napetosti", rekla je francuska ministarka.
Iran je optužen da igra suštinsku negativnu ulogu u nemirima na Bliskom istoku. Iran, koji nema diplomatske odnose sa Izraelom, oslanja se na snage u regionu, kao što su libanski pokret Hezbolah, naoružane grupe u Iraku i Siriji i jemenski pobunjenici - Huti.
 
Od početka rata između Izraela i palestinskog Hamasa u oktobru, jemenski pobunjenici napadaju brodove na Crvenom moru, ozbiljno ometajući međunarodnu trgovinu.
Francuska ministarka je rekla da je razgovarala i sa egipatskim vlastima.
 
"Egipat i Francuska su na prvoj liniji za pristup humanitarnoj pomoći Gazi i evakuaciju najteže povređenih", rekla je ona.
 
Izrael je obećao da će uništiti Hamas posle njegovog napada na izraelsko tlo 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.140 ljudi, uglavnom civila, prema podacima AFP.
 
U Gazi je ukupno stradalo više od 22.000 ljudi, uglavnom civila, u napadu izraelskih snaga, prema podacima Hamasa koji vlada Pojasom Gaze.
  • w/e

    06.01.2024 21:17
    cool
    Ubili im preko 100 civila u teroristickom napadu pa ih onda pozivaju na uzdrzanost. Nije to Srbija da prolaze takve bednicke fore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet