Kina uvela sankcije za pet američkih kompanija zbog prodaje oružja Tajvanu

Kina je najavila uvođenje sankcija za pet američkih kompanija iz namenske industrije kao odgovor na prodaju američkog oružja Tajvanu i na sankcije SAD kineskim kompanijama i pojedincima.
Kina uvela sankcije za pet američkih kompanija zbog prodaje oružja Tajvanu
Foto: Pixabay
Sankcijama će biti zamrznuta sva imovina koju kompanije imaju u Kini, a kineskim organizacijama i pojedincima biće zabranjeno da sa njima posluju, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine.
Sankcije su uvedene kompanijama "BAE Systems Land and Armament", "Alliant Techsystems Operation", "AeroVironment", "ViaSat" i "Data Link Solutions".
Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su potezi SAD naštetili suverenitetu i bezbednosnim interesima Kine, narušili mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza i povredili prava i interese kineskih kompanija i pojedinaca.
 
"Kineska vlada ostaje nepokolebljiva u rešenosti da zaštiti nacionalni suverenitet, bezbednost i teritorijalni integritet, kao i zakonita prava i interese kineskih kompanija i građana", navodi se u saopštenju.
 
Kina smatra da je Tajvan, koji je proglasio nezavisnost, deo njene teritorije.
  • r

    07.01.2024 23:13
    r
    Nije Kina Srbija...
  • BRICS no Alternativ

    07.01.2024 12:28
    Dolazi vreme da će Kina da uvodi sankcije Americi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.