Predsednik Evropskog Saveta planira da napusti funkciju nakon izbora, a pre isteka mandata

Predsednik Evropskog saveta, Belgijanac Šarl Mišel izjavio je da će biti kandidat za izbore za Evropski parlament u junu i dodao da namerava da napusti sadašnju funkciju pre isteka mandata.
Predsednik Evropskog Saveta planira da napusti funkciju nakon izbora, a pre isteka mandata
Foto: FoNet/AP
"Odlučio sam da se kandidujem za evropske izbore u junu 2024. To znači da obavljam svoju funkciju predsednika Evropskog saveta sve dok ne položim zakletvu kao poslanik u Evropskom parlamentu, što će biti 16. jula", rekao je Mišel (48), čiji mandat treba da istekne krajem novembra 2024, za belgijske medije Le Soir i La Libre Belgique.
Mišel je rekao da je posle evropskih izbora, krajem juna, početkom jula, planirano da se Evropski savet sastane i odredi njegovog naslednika.
 
Mišel, koji je nekada bio premijer Belgije, predvodiće listu Reformski pokret, a to je liberalna stranka francuskog govornog područja u Belgiji.
On je u julu 2019. godine izabran da nasledi Poljaka Donalda Tuska na mestu predsednika Evropskog saveta, institucije koja okuplja šefove država ili vlada država članica. Mišel je tokom mandata bio odgovoran za organizovanje rada samita EU.
 
Izbori za Evropski parlament biće održani od 6. do 9. juna u 27 zemalja Evropske unije. Oni će dovesti do obnove na čelu evropskih institucija, uključujući Evropsku Komisiju i Evropski savet.
 
Evropski poslanici, njih 720, biraju se na opštim direktnim izborima, na period od pet godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.