Australija zakonom zabranila nacistički pozdrav, svastike i druga nacistička obeležja

Zakon koji zabranjuje nacistički pozdrav i prikazivanje ili prodaju simbola povezanih sa terorističkim grupama stupio je danas na snagu u Australiji.
Australija zakonom zabranila nacistički pozdrav, svastike i druga nacistička obeležja
Foto: Pixabay
Vlada Australije je ovim zakonom reagovala na porast antisemitskih incidenata nakon izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa, prenosi Rojters.
 
Zakon predviđa da krivično delo javnog izvođenja nacističkih pozdrava ili prikazivanje nacističkih simbola, poput svastike ili SS povezanog sa paravojnom grupom Šucštafel, bude kažnjeno do 12 meseci zatvora, a biće kažnjavana i prodaja i trgovina tim zabranjenim simbolima. 
Državni tužilac Mark Drajfus naveo je u saopštenju da je australijsko zakonodavstvo poslalo jasnu poruku da u Australiji nema mesta za one koji veličaju Holokaust ili terorističke akte.
 
"Ovo je prvi zakon te vrste i obezbediće da nikome u Australiji neće biti dozvoljeno da veliča ili profitira od dela i simbola koji slave naciste i njihovu zlu ideologiju", poručio je Drajfus.
Novi zakon zabranjuje i javno izlaganje ili trgovinu simbolima koji se dovode u vezu sa zabranjenim terorističkim organizacijama kao što su Islamska država, Hamas ili Kurdistanska radnička partija (PKK).
 
Zakon je predložen u junu, a usvojen u decembru.
  • aloooo

    08.01.2024 09:49
    stručnjaci
    aha , znači uvode sankcije Ukrajini?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.