Dodik: Proglasićemo samostalnost RS ako Šmit donese zakon o državnoj imovini BiH

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da RS neće oklevati da proglasi samostalnost, ako visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit donese zakon o državnoj imovini.
Dodik: Proglasićemo samostalnost RS ako Šmit donese zakon o državnoj imovini BiH
Foto: Beta/AP
"Ne pretimo, samo konstatujemo da ne postoji visoki predstavnik, da je imaginacija to što rade i, ukoliko se lažni visoki predstavnik drzne da to učini, RS neće oklevati da zaštiti svoje pravo i proglasi svoj status", rekao je Dodik novinarima.
 
Dodao je da RS "ne sprovodi nikakvu akciju u tom smislu, već ukazuje na moguću reakciju".
Na novinarsko pitanje ko bi podržao proglašenje samostalnosti RS, Dodik je odgovorio da će ga "podržati ovaj narod", ističući da je to najvažnije.
 
Dalje je rekao da je Dejtonskim mirovnim sporazumom RS dobila međunarodno priznanje sa visokim stepenom samostalnosti, ističući da je to za čim teži.
 
"Da li ćemo imati stolicu u UN nije ni važno, ako dođemo do te situacije koja je za mene uvek hipotetička. Hipotetički gledano, RS ne mora da ima stolicu u UN, ima drugih koji već imaju stolicu i koji će nas zastupati", naveo je on.
Američka ambasada u BiH: Proslava Dana RS neustavna, pravosuđe da reaguje
 
Američka ambasada u Bosni i Hercegovini saopštila je da je Ustavni sud BiH u više presuda jasno istakao da je proslava Dana Republike Srpske 9. januara neustavna.
 
"Problem ne leži u proslavi praznika, već u odluci da to bude 9. januara. Povezivanje tog obeležavanja sa pravoslavnim verskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH, kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja", naglašeno je u saopštenju.
 
Dodali su da član 3. Dejtonskog Ustava propisuje da se entiteti u potpunosti moraju pridržavati odluka institucija BiH, uključujući i konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH.
 
"Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštvanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično delo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja", navedeno je iz američke ambasade u BiH.
SAD, ističe se, očekuju da će relevantne institucije za provođenje zakona i pravosudne institucije provesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom Dana RS 9. januara.
 
"Sjedinjene Države reagovala su i pre na antidejtonska delovanja i neće oklevati da to urade i ubuduće", naglašeno je u saopštenju.
  • @zztop

    09.01.2024 19:46
    glavni ne voli da deli pozornicu sa ostalima, ima samo solo nastupe
  • Milan NS

    09.01.2024 18:29
    Khm...
    tzv. Republika Srpska je surogat tvorevina tzv. Velike Srbije i samim tim uvek će normalne i slobodne ljude podsećati na pretenziju Srbije za "drevnim srpskim teritorijama" koje su u sklopu drugih država
  • Жив био Миле

    09.01.2024 18:25
    Не може ти нико ништа Српска Републико !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet