Pisca Čartšvilija Rusija proglasila za stranog agenta

Rusko Ministarstvo pravde proglasilo je pisca Grigorija Čartišvilija, koji objavljuje pod pseudonimom Boris Akunjin, za stranog agenta zbog toga što se protivi ratu Rusije i Ukrajine.
Pisca Čartšvilija Rusija proglasila za stranog agenta
Foto: Pixabay
Pisac rođen u Gruziji i koji živi u Britaniji optužen je da distribuira lažne i negativne informacije o Rusiji i da pomaže u prikupljanju novca za ukrajinsku vojsku, prenosi Rojters.
Oznaka "strani agent" nosi, kako navodi britanska agencija, negativnu konotaciju još iz sovjetske ere i obavezuje da se oni koji su označeni kao strani agenti tako navode na društvenim mrežama i u drugim publikacijama.
Knjige Borisa Akunjina, najpoznatijeg po pričama o detektivu iz carskog doba Erastu Fandorinu, već su povučene iz prodaje u Rusiji nakon što su ga vlasti dodale na listu ljudi koje optužuju da su umešani u terorizam ili ekstremizam.
 
"Pišu da sam danas proglašen stranim agentom. Ja, terorista i ekstremista?! Osećam se kao Bin Laden koji je dobio kaznu za nepropisno parkiranje", reagovao je Čartišvili na odluku ruskih vlasti na svojim nalozima na društvenim mrežama.
  • iske

    13.01.2024 14:39
    U trećem rajhu Remark, u četvrtom - Akunjin.
    istorija uči samo tome da ne uči ničemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.