Anketa pokazala: Većina republikanaca podržava Trampovu kandidaturu za predsednika SAD

Bivši američki predsednik Donald Tramp sa 72 odsto podrške unutar Republikanske stranke nadmašuje svoje stranačke protivnike u trci za nominaciju za predsedničke izbore u SAD, pokazalo je istraživanje
Anketa pokazala: Većina republikanaca podržava Trampovu kandidaturu za predsednika SAD
Foto: Beta/AP
Podrška aktuelnom predsedniku Džozefu Bajdenu na najnižem je nivou za bilo kog predsednika u poslednjih 15 godina.
 
Istraživanje koje je sproveo Ipsos za ABC njuz, pokazuje da je Tramp daleko ispred svojih republikanskih protivnika po ključnim merilima popularnosti.
Uoči republikanskih unutarstranačkih izbora (kokusa) u Ajovi, koji će se održati danas, anketa sprovedena na nacionalnom nivou pokazuje da je Tramp posebno dobro ocenjen kod Republikanaca, kao i nezavisnih Republikanaca na osnovu tri kriterijuma: liderstva, percipirane izbornosti i kvalifikovanosti.
 
Naime, najveći broj ispitanika (65 odsto) smatra da je Tramp najsnažniji republikanski lider, više od polovine (54 odsto) veruje da je najkvalifikovaniji kandidat stranke, a čak 68 odsto Republikanaca misli da Tramp ima najbolju šansu za pobedu na predsedničkim izborima u novembru.
Tramp takođe vodi u odnosu na svoje republikanske protivnike, sa manjom razlikom, i po kriterijumu empatije (tj. razumevanju problema ljudi) i zajedničkih vrednosti. 
 
Takođe, sedam od 10 republikanaca i pripadnika GOP-a (kolokvijalni naziv za Republikansku partiju) iznelo je pozitivno mišljenje o Trampu u celini.
 
"Sve u svemu, 72 odsto odraslih Republikanaca bilo bi zadovoljno Trampom kao kandidatom, slično kao 75 odsto u maju; 61 odsto bi bilo zadovoljno Ronom Desantisom. Drugi imaju niže rezultate, Niki Hejli do  48 procenata, Vivek Ramasvami, 44 odsto, Kris Kristi (koji se povukao u sredu) 23 odsto i Asa Hačinson 17 odsto", navodi se u rezultatima anktete.
 
U poređenju sa Trampom, znatno manje pripadnika Demokratske stranke i demokratski orijentisanih glasača bi bilo zadovoljno Bajdenom kao kandidatom svoje partije, 57 odsto, a to je, kako ocenjuju istraživači, odraz njegovog slabog rejtinga u celini i po pitanjima koja se odnose na ekonomiju i imigraciju.
 
S druge strane, prema anketi ABC-ja, 58 ispitanika ne odobrava Bajdenov rad i rejting aktuelnog predsednika iznosi 33 odsto, što je gore od najnižeg Trampovog rejtinga kao predsednika SAD (36 odsto) i najniži stepen podrške bilo kom američkom predsedniku od Džorža Buša Mlađeg u periodu 2006-2008. godine.
Lične procene su približno podjednako negativne za oba kandidata, budući da samo 33 odsto Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o Bajdenu, što je znatno niže nego pre izbora 2020. godine, kada je aktuelni predsednik imao 50 odsto podrške. 
 
S druge strane, pozitivan stav o Trampu, izrazilo je samo 35 odsto anketiranih Amerikanaca.  
 
Anketa, sprovedena na engleskom i španskom jeziku, obuhvatila je uzorak od 2.228 ispitanika. 
  • Ignjac

    15.01.2024 13:57
    Kolegama koji klikču minuse iz javnih preduzeća bi pojasnio da sam mislio na Trampa, a ne na njihovog idola.
  • Ignjac

    15.01.2024 07:20
    Izbori su odavno stvar tiktoka i fejsbuka a ne razumne politike. Zato i može populistički demagog sa diktatorskim tendencijama da bude najjači kandidat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.