Huti projektilom pogodili trgovački brod

Huti su danas ispalili projektil na jedan trgovački brod u vlasništvu SAD i pogodili ga dok je plovio kroz Adenski zaliv nadomak obale Jemena, saopštili su američki zvaničnici.
Do napada na brod Gibraltarski orao došlo je samo dan nakon što su Huti, proiranski pobunjenici koji drže krajnji zapad Jemena pod svojom kontrolom, ispalili raketu u pravcu jednog američkog razarača u Crvenom moru. 
 
Britansko telo za komercijalni pomorski saobraćaj, koje nadzire bliskoistočna mora, saopštilo je da se današnji napad na Gibraltarski orao, za koji Huti za sada nisu potvrdili da su ga izveli, dogodio na oko 177 kilometara jugoistočno od Adena, i da je kapetan izvestio da je prednju stranu broda iz visine pogodio projektil. 
Prema podacima kompanije za privatno obezbeđenje Emri i Drajad global, brod je plovio pod zastavom Maršalskih ostrva.
 
Centralna komanda vojske SAD je kasnije potvrdila napad i za to optužila Hute, koji u znak odmazde zbog akcija izraelske vojske u Pojasu Gaze gađaju trgovačke brodove u Crvenom moru, ometajući saobraćaj na ovoj vitalnoj pomorskoj ruti između Azije i Bliskog istoka.
"Brod nije prijavio da je bilo povređenih ili značajnije štete, pa je nastavio plovidbu", saopštila je Centralna komanda.
 
Brod je vlasništvo jedne firme iz Konektikata u SAD i ona je za AP navela da prevozi proizvode od čelika i potvrdila da je došlo do napada.
 
Prijavila je "ograničenu štetu u teretnom odeljku", ali je dodala da je plovilo stabilno.
 
Prema satelitskim podacima, brod je išao ka Sueckom kanalu, ali je u vreme napada naglo obrnuo smer plovidbe. 
  • Don Alberto

    16.01.2024 15:49
    Izmanipulisani teroristi.Verovatno im sledi nova pustinjska oluja,posle masovnih vazdusnih bombardovabja.
  • Zamenik zamenika

    15.01.2024 20:41
    I zvanična međunarodno priznata Vlada Jemena se bori protiv Huta. To je verska teroristička sekta koja je ubila preko sto hiljada jemenskih civila. Divljaci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet