Ponovo odložen glavni pretres na suđenju Dodiku, novi zakazan za 30. januar

Pred sudom Bosne i Hercegovine danas je po treći put odložen glavni pretres na suđenju predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću.
Ponovo odložen glavni pretres na suđenju Dodiku, novi zakazan za 30. januar
Foto: 021.rs
Novi pretres zakazan je za 30. januar.
 
Tužilaštvo BiH je 11. septembra prošle godine optužilo Dodika i Lukića za krivično delo "neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH", za šta je zakonom propisana kazna od šest meseci do pet godina zatvora, kao i zabrana obavljanja javnih dužnosti.
Drugooptuženi Lukić je u bolnici zbog visokog krvnog pritiska, a njegova odbrana je tražila odlaganje ročišta. Sudija Mirsad Strika je odbio zahtev i odlučio da održi ročište, tokom kojeg je uspeo samo da razdvoji postupak protiv drugooptuženog Lukića, preneo je Radio slobodna Evropa.
 
Strika je rekao da ima ovlašćenje da postupak razdvoji i da se postupak može ponovo spojiti, ako se za tim ukaže potreba i kada se popravi Lukićevo zdravstveno stanje.
Dodikova odbrana je zatim zatražila izuzeće Strike, kao i još sedam sudija Suda BiH koji su do sada učestvovali u ovom postupku odlučujući o različitim žalbama Dodikove odbrane.
 
Zbog toga sudija Strika nije imao zakonsku osnovu da otvori glavnu raspravu, koja počinje čitanjem optužnice, pa je po treći put morao da odloži raspravu.
 
Posle odlaganja današnjeg ročišta Dodik je novinarma ispred Suda BiH rekao da je neopravdano razdvojen postupak, kao i da to pokazuje da je "sud instruisan" i da je reč o "političkom procesu".
 
"Optužen sam jer sam poštovao Ustav BiH. Kazao sam sudiji danas da je Ustav RS usaglašen sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom. Nigde ne piše da se Ustav RS prilagodi lažnom visokom predstavniku", rekao je Dodik.
 
On je najavio da će tužiti BiH, dodavši da proces koji se vodi protiv njega "najveća ljaga bh. pravosuđu".
 
"Mene u zatvoru nećete videti zbog ovog postupka, možda zbog nekog drugog, ali ovoga ne", rekao je  Dodik. 
  • Vule

    17.01.2024 18:38
    To ce lako da dobije, jer visoki predstavnik ne postoji.
  • zztop

    17.01.2024 17:05
    Mile ti si već bivši al ti to nisu javili ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.