Sud u Poljskoj naložio prinudno hranjenje bivšeg ministra koji štrajkuje glađu

Poljski sud naložio je da bivšeg ministra Marijuša Kaminskog, koji trenutno štrajkuje glađu, u zatvoru prinudno hrane, objavio je predsednik Poljske Andžej Duda.
Sud u Poljskoj naložio prinudno hranjenje bivšeg ministra koji štrajkuje glađu
Foto: 021.rs
"Dobio sam informaciju od supruge Kaminskog da je izdat sudski nalog za prinudno hranjenje, jer je njegovo stanje počelo da mu ugrožava život i zdravlje", rekao je Duda novinarima u Davosu.
 
Rojters ocenjuje da će to uzburkati emocije u Poljskoj, u vreme sukoba između stare i nove administracije.
Bivši ministar unutrašnjih poslova Poljske Marijuš Kaminski i njegov zamenik Maciej Vasik pritvoreni su u predsedničkoj palati u Varšavi prošle nedelje i poslati u zatvor nakon što su osuđeni za zloupotrebu moći dok su bili na funkcijama.
Oni su nakon lišavanje slobode stupili u štrajk glađu. Rojters navodi da nova proevropska vlada u Varšavi pokušava da poništi reforme koje je sprovela prethodna administracija stranke Pravo i Pravda (PiS), za koje kritičari kažu da su povećale politički uticaj nad sudovima.
 
Povlačenje tih reformi od suštinskog je značaja za deblokiranje milijardi evra u fondovima Evropske unije.
 
PiS nastoji da prikaže Kaminskog i Vasika kao političke zatvorenike, što sadašnja vlada i aktivisti za ljudska prava odbacuju, dodaje Rojters.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.