Hamas o Bajdenovoj izjavi o budućoj palestinskoj državi: Iluzija koja ne zavarava

Hamas, koji je na vlasti u pojasu Gaze, odbacio je izjavu američkog predsednika o mogućnosti formiranja palestinske države.
Hamas o Bajdenovoj izjavi o budućoj palestinskoj državi: Iluzija koja ne zavarava
Foto: Beta/AP
Oni su ocenili da se radi o "iluziji", koja ne zavarava Palestince.
 
"Iluzija koju Bajden propoveda o palestinskoj državi ne zavarava naš narod", naveo je u saopštenju Izat al Rišig, član političkog biroa Hamasa 106. dana rata sa Izraelom.
Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je da Bajden "i dalje veruje u perspektivu i mogućnost formiranja palestinske države, ali uviđa da treba puno rada da se do toga dođe".
 
"Američki predsednik je punopravni partner u genocidnom ratu i naš narod od njega ne očekuje ništa dobro", ocenio je zvaničnik Hamasa.
On je kritkovao "one koji sebe smatraju zvaničnim portparolima palestinskog naroda, a koji hoće da odluče za paletinski narod kakav tip zemlje mu odgovara".
 
SAD, koje su glavni saveznik Izraela, pozvale su na smanjivanje broja civilnih žrtava i ponovili podršku stvaranja palestinske države, što je odbacila vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.
 
Rat između Izreaela i Hamas pokrenut je napadom islamskog palestinskog pokreta Hamas na izraelsku teritoriju 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.140 ljudi, prema računici Frans presa na osnovu zvaničnih izraelskih cifara. Oko 250 ljudi oteto je i odvedeno u Gazu.
Kao odgovor na taj napad Izrael je obećao da će uništiti Hamas, pokrenuo je vazdušne artijerijske i kopnene napade u Gazi.
 
Prema novom bilansu Ministarstva zdravlja Hamasa, u Gazi je od početka rata poginulo 24.927 ljudi.
  • Takodje Verica

    20.01.2024 18:36
    Palestinci u Gazi umorili su se i od Natanjahua i od Hamasa koji opstaju samo u simbiozi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.