Preminuo Norman Džuison, režiser filmova "U vrelini noći" i "Opčinjena Mesecom"

Norman Džuison, priznati i svestrani režiser rođen u Kanadi, koji je stvarao u raznim žanrovima, preminuo je u 97. godini.
Preminuo Norman Džuison, režiser filmova "U vrelini noći" i "Opčinjena Mesecom"
Foto: Beta/AP
Džuison, koji je tri puta nominovan za Oskara i koji je 1999. godine dobio Oskara za životno delo, umro je mirno u subotu, saopštio je njegov publicista Džef Sanderson.
 
Drugi detalji o smrti slavnog režisera za sada nisu poznati.
Tokom duge karijere, Džuison je kombinovao laganu zabavu sa angažovanim temama koje ga pogađale na duboko ličnom nivou.
 
U doba Drugog svetskog rata, dok je završavao vojnu službu u kanadskoj mornarici, autostopom je proputovao američki jug i izbliza se susreo sa posledicama primene tzv "Džim Krou zakona" o rasnoj segregaciji. Tako su, prema njegovim rečima, rasizam i nepravda postali njegove najčešće teme na filmu.
Oslanjajući se na lična iskustva snimio je znameniti film "U vrelini noći" (1967) u kom Rod Stajger glumi belog rasističkog šerifa iz malog grada a Sidni Poatje je crni detektiv iz Filadelfije. Njih dvojica uspevaju da uspostave radni odnos kako bi rešili slučaj jednog ubistva.
 
Film je dobio Oskara za najbolje ostvarenje, a Džuison je bio nominovan za najbolju režiju. Izgubio je od Majka Nikolsa, režisera filma "Diplomac" sa Dastinom Hofmanom u glavnoj ulozi.
 
Među onima koji su ohrabrivali Džuisona dok je snimao "U vrelini noći" bio je i senator Robert F. Kenedi, koga je režiser upoznao na skijanju. 
 
Još dva puta je nominovan za Oskara - za mjuzikl-komediju "Violinista na krovu" (1971) i romantičnu komediju "Opčinjena Mesecom" (1987) sa Šer u glavnoj ulozi. Ona je u tom filmu osvojila Oskara za najbolju žensku glavnu ulogu.
Džuison je radio i na zapaženim filmovima kao što su hladnoratovska farsa "Rusi dolaze, Rusi dolaze", triler "Afera Tomasa Krauna" sa Stivom Mekvinom i dva filma sa Denzelom Vašingtonom: "Priča vojnika" i "Uragan". Takođe je režirao političku dramu "F.I.S.T." sa Silvesterom Staloneom u glavnoj ulozi.
 
Osnovao je Kanadski filmski centar 1988. godine i godinama je bio domaćin roštiljada tokom filmskog festivala u Torontu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet