Mišel odustao: Neće se kandidovati na izborima za Evropski parlament

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel potvrdio je da se neće kandidovati na izborima za Evropski parlament u junu.
"U politički život sam ušao pre 30 godina. Od tada sam učestvovao na skoro svim izborima u Belgiji, na različitim nivoima vlasti - lokalnim, pokrajinskim i saveznim. U protekle četiri godine sam bio predsednik Evropskog saveta, nakon odluke 28 šefova država ili vlada 2019", napisao je on u saopštenju na svojoj Fejsbuk stranici.
Mišel je naveo da će uvek biti vatreni zagovornik Evrope koja je demokratska, jaka, ujedinjena i gospodar svoje sudbine.
 
Dodao je da će na kraju ovog mandata razmisliti o prirodi i pravcu svojih budućih obaveza.
Podsetimo, Mišel se ranije našao na meti kritika nakon što je najavio da će se kandidovati za izbore za Evropski parlament koji se održavaju u junu.
 
U slučaju njegovog izbora za EP, lideri EU morali bi brzo da se dogovore oko naslednika na njegovo upražnjeno mesto u Savetu.
 
U suprotnom, kako je pisao Politiko, mađarski premijer Viktor Obran, čija će zemlja u julu preuzeti rotirajuće predsedavanje Savetom EU, vodio bi sastanke i bio glavni "broker" dogovora između članica.
 
Mišela su zbog ove najave osudili mnogi, čak i neki evroposlanici iz iste "političke porodice". Holanđanka i liberalka Sofi Int Veld napisala je na platformi Iks da "kapetan napušta brod usred oluje".
 
"Ako ste tako malo posvećeni sudbini Evropske unije, koliko ste onda kredibilni kao kandidat", zapitala se ona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.