Tužilaštvo BiH otvorilo predmet o izgradnji hidroelektrane na Drini - projektu RS i Srbije

Tužilaštvo BiH otvorilo je predmet zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda BiH od strane državne Komisije za koncesije u vezi sa sporom BiH i Republike Srpske.
Tužilaštvo BiH otvorilo predmet o izgradnji hidroelektrane na Drini - projektu RS i Srbije
Foto: Pixabay (ilustracija)
Spor se vodi oko izgradnje hidroelektrana na reci Drini.
 
"Otvoren je predmet, u kojem smo od Suda BiH i Komisije za koncesije nedavno zatražili određenu dokumentaciju. Vrše se provere, a o tužilačkoj  odluci javnost će biti informisana", potvđeno je iz Tužilaštva BiH za sarajevski "Avaz".
Radi se o projektu izgradnje tri hidroelektrane kod Foče, vrednom oko 520 miliona evra, koji zajednički nameravaju da realizuju RS i Srbija.
 
Srbija bi imala 51 odsto vlasništva nad HE, a RS 49 odsto.
Još pre četiri godine premijeri Srbije i RS potpisali su zajedničku izjavu o izgradnji HE Buk Bijela, Foča i Paunci u okviru sistema "Gornja Drina", a u maju 2021. položen je kamen temeljac za izgradnju HE Buk Bijela.
 
Krajem 2020. godine 24 poslanika Parlamentarne skupštine BiH uputila su zahtev Ustavnom sudu BiH da reši spor, jer za ovaj projekat ne postoji saglasnost države BiH.
 
Ustavni sud BiH je odlučio da Komisija za koncesije BiH donese odluku, ali komisija to do danas nije učinila. 
 
Ustavni sud BiH je u januaru prošle godine obavestio Tužilaštvo BiH da Komisija za koncesije nije izvršila njegovu odluku.
Osim toga, zajednička odluka RS i Srbije o izgradnji hidroenergetskog sistema "Gornja Drina" zasniva se na odredbama Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS, kojima su sve reke u tom bh. entitetu, uključujući Drinu, proglašene kao "unutrašnje vode RS".
 
Ustavni sud BiH je ove zakonske odredbe proglasio neustavnim, navodeći da reke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država BiH.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet