Rekordan broj slučajeva silovanja i seksualnih napada na kruzerima

Broj prijavljenih slučajeva silovanja i seksualnih napada na kruzerima dostigao je rekordne cifre, pokazuju statistički podaci američkog FBI.
Rekordan broj slučajeva silovanja i seksualnih napada na kruzerima
Foto: Pixabay
U 2023. godini prijavljen je 131 incident, u poređenju sa 87 u 2022. godini i 101 u 2019. godine, pre pandemije korone, piše "Njujork post".
 
Eksperti upozoravaju da je realan broj incidenata verovatno mnogo veći. Prosečno, u SAD se dva od tri seksualna napada ne prijave, navela je nacionalna mreža "Rape, abuse and incest", i dodaje se da prema zakonu o bezbednosti na kruzerima iz 2010. godine neamerički državljani nisu zaštićeni.
Ranije ovog meseca švajcarska kruzerska kompanija "MSC kruzeri" dobila je dve tužbe na dva broda. U jednoj tužbi se navodi da je član posade silovao putnika, a u drugoj da kruzerska linija nije uspela da zaštiti maloletnu devojčicu od zlostavljanja u kupatilu.
 
"MSC kruzeri" naveli su u mejlu da ta kompanija "nije u mogućnosti da komentariše konkretne slučajeve".
 
"Svakako, uzimamo za ozbiljno svaku optužbu za napad na našim brodovima, prijavljujemo nadležnim službama i pomažemo u istragama", naveli su iz "MSC kruzeri".
Advokat iz savezne države Florida Džek Hiki, koji je podneo obe tužbe, rekao je za Foks njuz digital da kruzerske kompanije, generalno, rade sve što mogu da prikriju zlodela, posebno seksualna.
 
"Kruzerske kompanije su zabrinute za svoj imidž. Krstarenje treba da bude odmor, pozitivno iskustvo. Žele da što manje seksualnih napada dođe do javnosti", rekao je Hiki.
 
Služba za bezbednost na kruzerima zatražila je od ministarstva saobraćaja SAD da objavi podatke o krivičnim delima na svom sajtu.
 
Seksualni delikti su brojniji od ostalih krivičnih dela, među kojma ima i 22 napada sa "teškim telesnim povredama", dve sumnjive smrti i 20 krađa od najmanje 10.000 dolara ili više, u 2023. godini.
  • BGD 011

    28.01.2024 17:34
    O tome se cuti
    Da postoje silovanja na kruzerima potvrdili su mi i moji prijatelji koji rade na brodovima. Takodje tvrde da se silovanja redovno dogadjaju, ali se i ne prijavljuju jer su tesko dokaziva, a osoblje na brodovima o tome cuti jer su neretko i sami ucesnici, a i pod pretnjom ostajanja bez posla, pa cak i pretnji po zivot.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.