Na današnji dan pre 40 godina: Upaljen olimpijski plamen u Sarajevu

Na današnji dan pre tačno 40 godina paljenjem olimpijskog plamena u Sarajevu, na stadionu Asim Ferhatović Hase (Koševo), započeta je ceremonija otvaranja 14. zimskih olimpijskih igara.
Na današnji dan pre 40 godina: Upaljen olimpijski plamen u Sarajevu
Foto: 021.rs

Ovo je bio prvi takav događaj u nekoj komunističkoj državi, kakva je bila bivša Jugoslavija.

Na Igrama, koje su trajale od 8. do 19. februara, nastupila su 1.272 takmičara iz 49 zemalja (998 takmičara i 274 takmičarke), uz praćenje više od 7.500 predstavnika medijskih kuća iz 41 zemlje.
 
Govor na otvaranju Igara u ime jugoslavenskih sportista održao je slovenački skijaš Bojan Križaj, a i tada mega popularni pop pevač Zdravko Čolić je pozajmio glas "Vučku", koji je bio maskota Olimpijade.
 
Baklja ZOI 84., koja je stigla iz grčke Olimpije avionom do Dubrovnika, kroz Jugoslaviju je prošla 5.289 kilometara (plus 2.879 km lokalnim putevima). Nosilo ju je 1600 ruku, a na stadion ju je donela i upalila olimpijski plamen najbolja jugoslavenska klizačica Sanda Dubravčić.
Učesnici Igara takmičili su se u disciplinama: alpsko skijanje (Jahorina - žene i Bjelašnica - muškarci), bob i sankanje (Trebević), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman), te hokej i umetničko klizanje u sportskim dvoranama Skenderija i Zetra.
 
 
Jugoslavenski heroj ZOI 84. bio je Jure Franko, 21-godišnji skijaš iz Nove Gorice u Sloveniji, koji je u Sarajevu osvojio prvu medalju na Zimskoj olimpijadi za tadašnju zajedničku državu. 
 
U veleslalomskoj utrci na Bjelašnici Franko je bio drugi. Cela Jugoslavija slavila je Frankovo srebro kao da je zlato, a na ceremoniji dodele u Skenderiji Sarajlije su u svom prepoznatljivom maniru skandirale: "Volimo Jureka više od bureka!"
Olimpijski duh nikad nije prestao da živi u Sarajevu i Sarajlijama, što dokazuje da su Zimske olimpijske igre zasigurno najbolji istorijski događaj koji se desio Sarajevu, Bosni i Hercegovini regionu, piše danas portal sarajevskog Avaza.
  • zzz

    09.02.2024 08:01
    Neuporedivo
    To su bila bolja vremena, mnogo, mnogo bolja, naročito kada se uporede sa stanjem u nazadnjačkom tigru.
  • Koment

    09.02.2024 07:00
    ravnozemljaši
    Bili smo svet a danas smo zaverenici, antivakseri i ravnozemljaši, nazadni u svakom pogledu osim što imamo mobilne.

    Izabrali smo da živimo oklevetani.
  • Stevica

    08.02.2024 16:41
    kad je o paljenju reč
    Pre 22 godine je zapaljeno Sarajevo-

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.