Politički potres u Mađarskoj: Nakon ostavke predsednice, povlači se i bivša ministarka pravde

Nakon što je predsednica Mađarske Katalin Novak, veoma bliska premijeru Viktoru Orbanu, podnela ostavku, slično je učinila i bivša ministarka pravde Judit Varga, takođe saveznica Orbana.
Novak je ostavku dala zbog negodovanja javnosti na njeno pomilovanje čoveka osuđenog za prikrivanje zločina koje je počinio seksualni napasnik u domu za decu.
 
Varga je najavila "povlačenje iz javnog života" upravo zato što je dala podršku Katalin Novak, kao ministarka pravde.
Judit Varga, koja je ministarsko mesto napustila prošlog leta da bi vodila kampanju za evropske izbore, dodala je da sada odustaje i od te kampanje.
 
Takav scenario nije bio ni zamisliv, pre samo nekoliko dana, ocenila je agencija Frans pres.
Kontroverzu je izazvalo pomilovanje koje je obavljeno u aprilu 2023. godine, povodom posete poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje Budimpešti. Tada je predsednica oslobodila bivšeg zamenika direktora jednog dečjeg doma, osuđenog 2022. na više od tri godine zatvora zbog prikrivanja dela pedofilije njegovog pretpostavljenog.
 
Kada je istražni sajt 444 prošle nedelje otkrio tu odluku, opozicija je pozvala predsednicu Novak da da ostavku, a nezadovoljstvo u zemlji je nastavilo da raste iz dana u dan.
 
Demonstranti su se okupili u petak uveče ispred predsedničke palate, a tri predsednička savetnika su napustila svoje funkcije.
 
Suočena sa skandalom, Katalin Novak, koja je tada bila u Kataru na utakmici između Mađarske i Kazahstana na Svetskom prvenstvu u vaterpolu, požurila je da se vrati u Budimpeštu.
 
Čim je njen avion sleteo, ona je saopštila da odustaje od svog položaja, priznajući da je napravila grešku.
 
"Dato pomilovanje i nedostatak objašnjenja su možda izazvali sumnju u pogledu nulte tolerancije po pitanju pedofilije. Međutim, na ovu temu ne može biti sumnje", podvukla je 46-godišnja Novak i dodala da se izvinjava ako je nekoga tom odlukom povredila.
 
Novak je u martu 2022. godine izabrana za predsednicu, što je u Mađarskoj funkcija pretežno ceremonijalnog karaktera.
  • Da

    11.02.2024 13:26
    Pomilovan
    je pre godinu dana
    Sada je procurilo u javnost koja je odreagovala, akteri snose odgovornost, istina sa zakašnjenjem, kod nas nikad
  • Saša

    11.02.2024 09:50
    Dogovor kuću gradi
    …a sada lagano idemo na izvršenje stavki po dogovoru EU i Orbana, šta mora da se uradi da ne bi bilo zavrtanja finansija…
  • 123

    11.02.2024 07:51
    To pomilovanje je bilo prosle godine u aprilu zasto se cekalo skoro godinu dana. Protesti su bili u petak kada je ona bila u Kataru.Nesto tu nije u redu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet