Aleksander Stub je novi predsednik Finske

Bivši konzervativni premijer Finske Aleksander Stub pobedio je danas u drugom krugu predsedničkih izbora u Finskoj, a njegov protivnik, nezavisni kandidat Peka Havisto priznao je poraz.
Aleksander Stub je novi predsednik Finske
Foto: Beta/AP
"Čestitam Aleksanderu, 13. predsedniku Finske", izjavio je Havisto novinarima.
 
Posle brojanja 98 odsto glasačkih listića, Stub je dobio 51,7 odsto glasova, a Havisto nešto više od 40 odsto. 
 
Odziv birača u drugom krugu je bio oko 70 odsto.
Finci su 28. januara u prvom krugu birali novog predsednika, čija uloga dobija na značaju, zbog naglog porasta tenzija sa susednom Rusijom, posle izbijanja rata u Ukrajini.
 
Predsednik Finske ima široka izvršna ovlašćenja u formulisanju spoljne i bezbednosne politike, posebno u odnosu sa zemaljama izvan EU, kao što su SAD, Rusija i Kina. Takođe, on je vrhovni komandant oružanih snaga i predstavlja zemlju na sastancima NATO.
Prema Ustavu Finske predsednik odlučuje o pitanjima spoljne i bezbednosne politke zajedno sa vladom, imenuje premijera i ministre i potpisuje zakone.
 
Ostajući neutralna tokom Hladnog rata, Finska je prošle godine postala 31. članica NATO, na veliko iznenađenje Rusije sa kojom deli granicu dugu 1.340 kilometara. Odnosi između Finske i Rusije značajno su se pogoršali od februara 2022. i ruske invazije na Ukrajinu.
  • kiza

    12.02.2024 20:47
    svi (ni)su isti
    70 posto rođaci! ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.