Učenice u Turkmenistanu moraju da prođu ginekolški "test nevinosti zbog procene morala"

Učenice srednjih škola u turkmenistanskoj pokrajini Balkan podvrgnute su obaveznim testovima nevinosti, za koje zvaničnici kažu da su potrebni za procenu morala tinejdžerki.
Učenice u Turkmenistanu moraju da prođu ginekolški "test nevinosti zbog procene morala"
Foto: Pixabay
To piše Radio slobodna Evropa (RSE).
 
Vlasti nisu tražile saglasnost tinejdžerki ili njihovih roditelja za kontroverzne testove koje su obavili ginekolozi, reklo je nekoliko roditelja i učenika za RSE.
 
Učenice koji "padnu" na testu budu prijavljeni policiji i sigurnosnim službama, tvrdi prosvetni radnik upoznat s kampanjom.
"U gradovima Balkanabat i Turkmenbaši sve učenice od 9. do 11. razreda prisiljavaju se na ginekološki pregled. Popis devojčica za koje je tokom testiranja utvrđeno da su imale seksualni odnos deli se s lokalnom policijom i Ministarstvom državne sigurnosti", rekao je za RSE muškarac koji je želeo da ostane anoniman.
 
Policija često proverava mobilne telefone devojčica s popisa kako bi tražila informacije o njihovim seksualnim partnerima, tvrde drugi prosvetni radnici.
 
"Službenici za sprovođenje zakona objasnili su da se to radi kako bi se identifikovale i privele pravdi osobe koje su imale intimne odnose s maloletnicama. Trenutno su u toku opsežne inspekcije u pokrajini", rekao je radnik u glavnom gradu pokrajine Balkanabatu.
Prosvetni radnici govorili su pod uslovom anonimnosti, navodeći sigurnosne razloge u strogo kontrolisanoj centralnoazijskoj državi. RSE je kontaktirao vladine zvaničnike u pokrajini Balkan za komentar, ali nije dobio odgovor.
 
Vlada nije ponudila javno objašnjenje zašto se sprovode ginekološki pregledi, ali radnik iz Balkanabata sumnja da su testovi povezani s prijavljenim porastom tinejdžerskih trudnoća u pokrajini poslednjih meseci. Upravo u Balkanabatu zabeleženo je šest takvih slučajeva.
 
"Ova informacija je stigla do Ministarstva obrazovanja, koje je zbog toga izreklo strogu opomenu šefu regionalnog odeljenja za obrazovanje za Balkan. Odmah nakon toga, pokrajinske vlasti su započele provere 'moralne čistoće' u velikim gradovima", rekao je on.
 
Takozvani testovi nevinosti nisu bez presedana u Turkmenistanu, gde autoritarna vlada vrši opsežnu kontrolu nad životima ljudi.
 
Policija i službenici sigurnosti u pratnji ginekologa sproveli su 2018. nenajavljene racije u školama u severnoj regiji Dašoguz. Policajci su proveravali mobilne telefone učenika u potrazi za pornografskim video snimcima, dok su učenice privedene na testiranje nevinosti u kancelariji školske medicinske sestre, rekli su očevici.
 
"Na testovima je otkriveno da neke od devojčica nisu device, a njihovi roditelji su pozvani i osramoćeni pred svima u školi", rekao je tada za RSE izvor upoznat sa ovim pitanjem.
Prema izvoru u policijskoj stanici Dašoguz, pregledi iz 2018. navodno su bili deo napora regionalne vlade u borbi protiv prostitucije među tinejdžerima. RSE ne može nezavisno da proveri ove navode.
 
Školske uprave u jugoistočnoj provinciji Mari su 2019. naredile svim učenicama od 8. do 11. razreda da se podvrgnu ginekološkom pregledu "bez obzira da li njihovi roditelji daju saglasnost ili ne".
 
Mnogi aktivisti za ženska prava širom sveta osuđuju takozvani test nevinosti kao apsurdnu i ponižavajuću praksu koju treba napustiti. Mnogi medicinski stručnjaci tvrde da se takvim pregledima ne može utvrditi nevinost osobe jer se himen može oštetiti na različite načine, a ne samo seksualnim odnosom. Neke žene su čak i rođene bez njih.
  • Mastodont

    14.02.2024 13:08
    @Pera

    Ništa ako misliš da je ovo normalno ti nađi istomišljenike pa izađite u javnost s ovim predlogom, pa ćemo štopericom da merimo koliko će te još dugo moriti brige o ovom društvu.
  • Zamenik zamenika

    13.02.2024 17:46
    BRIKS ljubitelji i saveznici Putina i Rusije. Oni bi da oslobađaju, ne od fašizma kako oni kažu već bi da oslobađaju ljude od zdravog razuma. To su sve zajedno sa Rusijom neprijatelji Boga, razvoja, kupatila,medicine, interneta , struje i civilizacije uopšte . Možete li da zamislite kako bi svet izgledao da ne postoji USA, EU i NATO? Svet bi bio užasno mesto. Gde god na planeti vidite da se USA i NATO bore protiv bilo koga, znajte da je to borba civilizacije protiv anticivilizacije.
  • Ovo

    13.02.2024 16:34
    Ovo
    podrzavam!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.