Pokrenuta peticija protiv rudnika litijuma u Republici Srpskoj

U Loparama, na istoku Bosne i Hercegovine, održan je skup meštana koji se protive otvaranju rudnika litijuma na planini Majevica.
Pokrenuta peticija protiv rudnika litijuma u Republici Srpskoj
Foto: Pixabay
Majevica je, prema prostornom planu Republike Srpske od 2015. do 2025,  predviđena da bude zaštićena kao 'Park prirode', o čemu još nema zvanične odluke.
 
Istraživanja litijuma na području ove opštine vršila je švajcarska kompanija "Arcore AG", iz koje su za Radio Slobodna Evropa (RSE) istakli da pripremaju dokumentaciju potrebnu za dodelu koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina. Ova kompanija je dobila odobrenje vlade RS za geološka istraživanja na području ove opštine.
Tome se protive meštani i ekološka udruženja koji su na skupu tražili da se obustavi projekat za otvaranje rudnika litijuma.
 
Meštani su počeli i potpisivanje peticije protiv otvaranja rudnika, koje će trajati sedam dana.
"Ne prihvatamo da se lokalnoj zajednici oduzima pravo na rudarenje i ukida procena uticaja na životnu sredinu", poručili su iz inicijative "Zaštitimo Majevicu", uz tvrdnju da to predviđa novi nacrt Zakona o geološkim istraživanjima koji je skupština RS usvojila krajem prošle godine.
 
Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić je izjavio da kompanija "Arcore AG" nije podnela zahtev za dodelu koncesije u cilju eksploatacije, kao i da u ovom trenutku "ne postoje ni formalni uslovi da se vodi koncesioni postupak".
 
Inače, ministarstvo energetike rudarstva i industrije RS-a nadležno je za izdavanje dozvola za istraživanja i koncesije.
 
Na internet stranici Evropskog instituta za litijum, čiji je član i kompanija "Arcore AG" se navodi da je preliminarna procena resursa u Loparama približno 2,4 miliona tona litijum karbonata i približno 33,1 milion tona borne kiseline.
 
Arcore AG je kompanija koja je u Bosni i Hercegovini prisutna od 2018. godine, kada je od ministarstva energetike i rudarstva RS dobila dozvolu za istraživanje litijuma na području Lopara i Zvornika.
 
Osnivački kapital kompanije, koja je za potrebe poslovanja otvorena u Laktašima kod Banjaluke, iznosio je 11,8 miliona maraka (oko 5,9 miliona evra).
  • Imre

    18.02.2024 19:22
    @ Kfjore
    Ako nisi a znas koje prijavi,ili doznaj bices heroj u Srbiji.
  • Nikola

    16.02.2024 16:54
    Stalno se sve vrti oko Laktasa. Zasto? Jel to neko vazan iz Laktasa ili je to neko ko udara laktovima pa se tamo doselio?
    Ali stalno se ti Laktasi spominju kao da je to neki velegrad.
  • /

    16.02.2024 14:50
    /
    zato ih sve sele ovamo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.