FOTO: Hiljade građana u Zagrebu na antivladinom protestu, na transparentu i Vučić

Više hiljada građana okupilo se danas u centru Zagrebu na antivladinom protestu u organizaciji opozicionih stranka levice i centra koje traže raspisivanje parlamentarnih izbora.
FOTO: Hiljade građana u Zagrebu na antivladinom protestu, na transparentu i Vučić
Foto: FoNet
Okupljeni na Markovom trgu, gde su sedišta Vlade i Sabora, na skupu po nazivom "Dosta je! Idemo na izbore!" traže zaustavljanje korupcije, kriminala, pljačke i, kako su naveli organizatori, HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) uzurpacije vlasti.
 
Protest je organizovalo 11 parlamentanih levo-liberalnih opozicionih stranaka, među kojima i najveće stranke Socijaldemokratska partija (SDP) i Možemo.
"Nemojte otići u Nemačku, nemojte otići u Irsku, idite na birališta da bi otišli oni koji jedini moraju da odu", pozvala je jedna od organizatora skupa Sandra Benčić iz stranke Možemo.
 
Ona je u govoru na skupu istakla da moraju da odu premijer Andrej Plenković i njegov HDZ. Njen govor praćen je skandiranjem "AP odlazi!" i "HDZ lopovi!".
Okupljeni su nosili državne zastava, obeležja svojih političkih stranaka i transparente s antivladinim porukama i porukama protiv HDZ. Imali su i transparente inspirisane sadržajem SMS-poruka novog glavnog državnog tužioca Ivana Turudića i bivše HDZ državne sekretarke Josipe Rimac, optužene za korupciju, koje su objavljene u medijima.
 
 
Povod za ujedinjenje opozicije je imenovanje sudije Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca.
 
 
Njegov izbor pratila je SMS-afera koja je izazvala oštre kritike i leve i desne opozicije, kao i buru na društvenim mrežama, pa se tvrdi da je Turudić neprikladan kandidat zbog spornih poznanstava i kontakata s osobama koje su predmet istrage, ali i zbog bliskosti s HDZ.
 
Zbog njegovog izbora izbio je sukob najviših državnih funkcionera, predsednika Zorana Milanovića iz SDP i premijera Andreja Plenkovića iz HDZ. Milanović se otvoreno suprotstavio Turudićevom izboru i pozvao na otpor.
  • Antun Čupak

    17.02.2024 20:40
    Zar i kod njih majdan???
  • 9

    17.02.2024 18:52
    Zemara
    Primer u svetu za korupciju , bezakonje , bahatost , primitivizam , nepoštovanje zakona ....
    Stvarno ako ikada uđemo u EU imaćemo već gotove etalone naljudskosti , totalitarizma , kriminala u vlasti, korupcije , političkih ubistava , udvorištva , glupog naroda, gubitništva u pregovorima , sklapanja loših sporazuma po državu i narod, izgubljenih ratova i ko god da ima nešto , bilo šta , loše moći će da poredi to sa ovom zemljom.
  • Мишел Тужибаба

    17.02.2024 17:10
    Сад када крену наши на гласање у HR са офшор личним картама има Милановић и Пленковић да заврте два јањета ,једно за AV-@ друго за Милета ,биће стижу Срби Ослободиоци & контра митинг испред Бана Јелачића са нашим ботовима

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.