Ruski FSB optužio Britanski savet za špijunažu

Ruska bezbednosna služba FSB je optužila Britanski savet da od ukrajinskih izbeglica prikuplja vojno-obaveštajne podatke u vezi sa oblašću Herson u Ukrajini.
Ruski FSB optužio Britanski savet za špijunažu
Foto: Pixabay
FSB u saopštenju tvrdi da Britanski savet u Velikoj Britaniji "preko organizacija pod svojom kontrolom" prikuplja informacije o regionu Herson kojeg je Rusija delimično okupirala.
 
"Utvrđeni su slučajevi da ta inostrana organizacija koristi ukrajinske izbeglice koje žive u Ujedinjenom Kraljevstvu, da dobije vojne i političke obaveštajne podatke preko svojih veza u Hersonskoj oblasti", navodi se.
To je navodno jedan stanovnik grada Novaja Maička kojeg je okupirala ruska vojska, prijavio ruskim vlastima.
FSB tvrdi da na terenu sprovodi "verifikaciju" i upozorava da će biti krivično gonjeni oni koji ostvaruju "poverljivu saradnju sa (stranom) vladom", što je po ruskim propisima krivično delo kažnjivo sa do osam godina zatvora.
 
Britanski savet za sada ne odgovara na pitanja AFP-a u vezi s optužbom FSB.
 
Ta institucija, osnovana 1934. godine, deluje u oblasti obrazovanja i odnosa u kulturi. Finansira se iz javnih sredstava i tvrdi da je nezavisna od britanske vlade.
 
Vlada u Moskvi je 2018. godine zabranila rad Britanskog saveta u Rusiji, pošto je London optužio ruske službe da su pokušale da u Velikoj Britaniji otruju bivšeg odbeglog ruskog tajnog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju.
  • Ena

    22.02.2024 10:43
    Kakav bezobrazluk zlih Britanaca! Ja bi njima dao ultimatum da prestanu i obećaju da neće više ili ćemo ih izbonbardovati do pepela.
  • Hana

    22.02.2024 10:41
    Pa, baš su otkrili rupu u saksiji! Svi znaju da još od osnivanja BC služi isključivo interesima imperije. Ako treba, i špijuniranjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet