Oko 100 zavisnika od droge pobeglo iz centra za detoksikaciju u Vijetnamu

Vijetnamske vlasti tragaju za oko 100 pacijenata koji su pobegli iz prenatrpanog javnog centra za lečenje narkomanije u delti Mekonga.
Oko 100 zavisnika od droge pobeglo iz centra za detoksikaciju u Vijetnamu
Foto: Pixabay
Vijetnam ima više od 30.000 registrovanih zavisnika od droge koji se leče u javnim ustanovama, od kojih su neki po zakonu primorani da provedu do dve godine u zatvorenim odeljenjima.
 
Većina pritvorenih pacijenata teško doživi naglo odvikavanje od narkotika u tim centrima, a neki su smešteni u samice zbog kršenja pravila ponašanja.
Posle tuče sa obezbeđenjem u subotu uveče, 191 zavisnik od droge pobegao je iz centra za lečenje narkomanije u gradu Sok Trang, preneli su mediji i policija.
 
Dodaje se da je juče pronađeno njih 94, ali policija i porodice traže još oko 100 pacijenata.
Vijetnam eksperimentiše sa više opcija za lečenje zavisnosti, ali centri za detoksikaciju ostaju najčešća opcija.
 
Vlada i javnost naširoko podržavaju centre kao održivu opciju lečenja, ali stručnjaci za bolesti zavisnosti kažu da to ne funkcioniše i da se pacijenti često vrate konzumiranju droge.
 
U 2018. godini oko 200 narkomana pobeglo je iz centra za lečenje na jugu Vijetnama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.