Nakon 30 godina bekstva: Uhapšena članica RAF-a u Nemačkoj

Nekadašnja članica raspuštene levičarske militantne Frakcije Crvene armije, poznatije kao Bader-Majnhof grupa (RAF), Danijela Klet (65) uhapšena je posle više od 30 godina bekstva.
Nakon 30 godina bekstva: Uhapšena članica RAF-a u Nemačkoj
Foto: Beta/AP
Tužioci u Verdenu, gradu na severu Nemačke, potvrdili su hapšenje Klet (65), ali nisu saopštili više detalja, prenosi Asošijeted pres.
 
Dnevni list Bild, koji se poziva na neidentifikovane bezbednosne izvore, izvestio je da je ona uhapšena u Berlinu u ponedeljak uveče.
Klet je jedna od troje bivših pripadnika Frakcije Crvene armije, koje policija traži godinama.
 
Pored Klet, to su još i Ernst-Volker Štaub i Burhard Garveg, koji su povezani i sa najmanje 12 pljački na severu Nemačke između 1999. i 2016. godine. Za njima se tragalo i zbog pokušaja ubistva.
Vlasti sumnjaju da je motiv za pljačke bio novac, a ne bilo šta politički.
 
Sredinom februara, istražitelji su ponovo zatražili informacije o trojci u popularnom televizijskom kriminalističkom programu.
 
Oni su stavljeni na Evropolovu listu "Najtraženijih u Evropi" 2020.
 
Frakcija Crvene armije nastala je iz nemačkih studentskih protesta protiv rata u Vijetnamu. Grupa je pokrenula nasilnu kampanju protiv onoga što su članovi smatrali američkim imperijalizmom i kapitalističkim ugnjetavanjem radnika.
 
Organizacija je ubila 34 osobe i ranila stotine. Proglasila se raspuštenom 1998, piše AP.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.