Milanović: Dok sam ja predsednik, nijedan hrvatski vojnik neće ići da ratuje u Ukrajini

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da nijedan hrvatski vojnik neće ići u Ukrajinu dok je on predsednik države i vrhovni zapovednik oružanih snaga.
On je istovremeno optužio premijera Andreja Plenkovića da bi zbog "lične promocije" i da može, odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajinu.
 
"Iako je Andrej Plenković zbog lične promocije očito spreman da učestvuje u kreiranju alibija za neuspehe dosadašnje briselske strategije zaustavljanja rata u Ukrajini, predsednik republike garantuje da Hrvatska i njeni vojnici u tome neće učestvovati", prenela je u saopštenju Milanovićeva pres služba.
On je ocenio da je "jedino rešenje rata u Ukrajini postizanje mirovnog sporazuma koji će sprečiti nove žrtve i spasiti hiljade života". 
 
"Predsednik republike to govori od početka rata i to će biti njegova politika i ubuduće", dodaje se u saopštenju.
Milanović je reagovao na Plenkovićevu izjavu po povratku sa samita zapadnih saveznika Ukrajine u Parizu da Hrvatska nije ponudila slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu.
 
Plenković je podsetio da Sabor Hrvatske ranije nije odobrio učešće Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika, što je, prema njegovim rečima, bilo benignog karatera, pa da nije nudio ni odlazak hrvatskih vojnika u Ukrajinu.
 
Milanović je u saopštenju naveo da je tom izjavom Plenković potvrdio da je "premijer opasnih namera" koji bi, da može, odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajini.
 
"Iz njegovih reči jasno proizlazi da Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu samo i jedino zbog toga što Plenković sada ne može da računa na podršku Hrvatskog sabora i predsednika republike za takvu ludost", naveo je Milanović.
On je ocenio da Plenković "do danas nije prežalio što je Hrvatski sabor sprečio indirektno uključivanje Hrvatske u rat u Ukrajini" i da mu "posebno smeta što sada ne može Hrvatsku da odvede u još veću katastrofu, odnosno ne može samovoljno da ponudi slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu".
 
Predsednik je naglasio da zbog bezbednosti i interesa Hrvatske i njenih građana, Plenković mora da pruži jasne odgovore na pitanja o čemu se u Parizu razgovaralo, u čije ime uzima za pravo da učestvuje u raspravama o učešću hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini i forsira li uvođenje obavezne vojne obuke u Hrvatskoj zato da bi pripremio hrvatske vojnike za slanje u rat u Ukrajinu. 
  • ddd

    28.02.2024 16:29
    Koliko je zapad zla nanijeo svijetu, Ukrajina, Jugoslavija 90ih i ratovi su bili njihova volja....
    Amerika je najveći izvoznik oružja na svijetu. Njima najviše odgovaraju ratovi a cilj ratova je nafta na Bliskom Istoku, rude i minerali na Kosovu i resursi Rusije (zlato,nafta,ugalj)... Ukrajina i Jugoistočna Evropa imaju zadatak da što više izoluju Zapadnoevropsko tržište od ruskih resursa

  • Stole

    28.02.2024 14:05
    Tako je Milanovicu Srbine
  • Професор

    28.02.2024 12:43
    Ма само да им Берлин подвикне и трчаће на Русију као што су у другом рату.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.