Milanović: Dok sam ja predsednik, nijedan hrvatski vojnik neće ići da ratuje u Ukrajini

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da nijedan hrvatski vojnik neće ići u Ukrajinu dok je on predsednik države i vrhovni zapovednik oružanih snaga.
On je istovremeno optužio premijera Andreja Plenkovića da bi zbog "lične promocije" i da može, odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajinu.
 
"Iako je Andrej Plenković zbog lične promocije očito spreman da učestvuje u kreiranju alibija za neuspehe dosadašnje briselske strategije zaustavljanja rata u Ukrajini, predsednik republike garantuje da Hrvatska i njeni vojnici u tome neće učestvovati", prenela je u saopštenju Milanovićeva pres služba.
On je ocenio da je "jedino rešenje rata u Ukrajini postizanje mirovnog sporazuma koji će sprečiti nove žrtve i spasiti hiljade života". 
 
"Predsednik republike to govori od početka rata i to će biti njegova politika i ubuduće", dodaje se u saopštenju.
Milanović je reagovao na Plenkovićevu izjavu po povratku sa samita zapadnih saveznika Ukrajine u Parizu da Hrvatska nije ponudila slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu.
 
Plenković je podsetio da Sabor Hrvatske ranije nije odobrio učešće Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika, što je, prema njegovim rečima, bilo benignog karatera, pa da nije nudio ni odlazak hrvatskih vojnika u Ukrajinu.
 
Milanović je u saopštenju naveo da je tom izjavom Plenković potvrdio da je "premijer opasnih namera" koji bi, da može, odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajini.
 
"Iz njegovih reči jasno proizlazi da Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu samo i jedino zbog toga što Plenković sada ne može da računa na podršku Hrvatskog sabora i predsednika republike za takvu ludost", naveo je Milanović.
On je ocenio da Plenković "do danas nije prežalio što je Hrvatski sabor sprečio indirektno uključivanje Hrvatske u rat u Ukrajini" i da mu "posebno smeta što sada ne može Hrvatsku da odvede u još veću katastrofu, odnosno ne može samovoljno da ponudi slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu".
 
Predsednik je naglasio da zbog bezbednosti i interesa Hrvatske i njenih građana, Plenković mora da pruži jasne odgovore na pitanja o čemu se u Parizu razgovaralo, u čije ime uzima za pravo da učestvuje u raspravama o učešću hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini i forsira li uvođenje obavezne vojne obuke u Hrvatskoj zato da bi pripremio hrvatske vojnike za slanje u rat u Ukrajinu. 
  • ddd

    28.02.2024 16:29
    Koliko je zapad zla nanijeo svijetu, Ukrajina, Jugoslavija 90ih i ratovi su bili njihova volja....
    Amerika je najveći izvoznik oružja na svijetu. Njima najviše odgovaraju ratovi a cilj ratova je nafta na Bliskom Istoku, rude i minerali na Kosovu i resursi Rusije (zlato,nafta,ugalj)... Ukrajina i Jugoistočna Evropa imaju zadatak da što više izoluju Zapadnoevropsko tržište od ruskih resursa

  • Stole

    28.02.2024 14:05
    Tako je Milanovicu Srbine
  • Професор

    28.02.2024 12:43
    Ма само да им Берлин подвикне и трчаће на Русију као што су у другом рату.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.