Počelo četvrto ispuštanje radioaktivne vode iz Fukušime u okean

Operator oštećene japanske nuklearne elektrane Fukušima, TEPCO, započeo je danas četvrto ispuštanje prečišćene radioaktivne vode u Tihi okean.
Počelo četvrto ispuštanje radioaktivne vode iz Fukušime u okean
Foto: Beta/AP
Kao i tokom prethodnih ispuštanja, TEPCO će ispustiti 7.800 tona prečišćene vode tokom oko 17 dana, javio je Kjodo.
 
TEPCO je saopštio da nivo radioaktivnosti vode koja se trenutno ispušta ispunjava standarde koje je postavila japanska vlada.
Kina, koja se protivi ispuštanju vode, zabranila je uvoz japanske morske hrane od prvog ispuštanja prečišćene radioaktivne vode iz Fukušime krajem avgusta.
 
Dve zemlje su se uključile u neformalne razgovore kako bi rešile ovo pitanje, ali nije postignut značajan napredak, navodi japanska agencija. 
Prema TEPCO-u, nisu otkriveni povišeni nivoi tricijuma u ​​obližnjim vodama od prethodna tri ispuštanja.
 
Nuklearna elektrana Fukušima teško je oštećena u razornom zemljotresu i cunamiju 2011. godine. Očekuje se da će ispuštanje prečišćene radioaktivne vode iz nuklearke trajati oko 30 godina.
  • CrniBranislav

    28.02.2024 12:36
    Japanci - zlikovci
    Pa pogledajte malo šta Japanci rade sa delfinima, imate dokumntarac o tome... pa oni su uništili do sada morske faune ko zna koliko i sada još ispuštaju radioaktivnu vodu. Pa ako je toliko "prečišćena" zašto je ne koriste za zalivanje njihovih bašta i parkova?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.