EU stvara pomorski humanitarni koridor za podršku stanovništvu u Gazi

Predsednica EK Usrula fon der Lajen planira da u toku nedelje otputuje na Kipar kako bi podstakla uspostavljanje humanitarnog koridora za podršku stanovništvu u Gazi, preko ostrva u Sredozemnom moru.
"Naši napori su fokusirani na to da osiguramo pomoć Palestincima", rekao je portparol tokom brifinga sa novinarima, prenosi Rojters.
 
Portparol je dodao da se svi nadaju da će se otvaranje tog koridora dogoditi vrlo brzo.
Svetski program za hranu UN (WFP) saopštio je da su izraelske odbrambene snage (IDF) zadržale konvoj sa hranom od 14 kamiona koji je poslat u Gazu. "Iako današnji konvoj nije stigao na sever WFP nastavlja da istražuje sve moguće načine da se to učini", rekao je zamenik izvršnog direktora Karl Skau.
Iz organizaacije navode da je kamione, nakon što su ih snage IDF zaustavile i preusmerile, presrela "velika gomila očajnih ljudi koji su opljačkali 200 tona hrane iz kamiona".
 
Drumske rute su jedina opcija za transport velikih količina hrane potrebne kako bi bila sprečena glad u severnoj Gazi, saopštila je humanitarna agencija i dodala da je spuštanje hrane padobranima iz vazduha samo privremena mera koja ne može da reši problem gladi u Gazi.
  • Lazar

    07.03.2024 21:59
    Специјални известилац УН за право на храну Мајкл Фахри изјавио је данас да Израел уништава систем исхране у Гази као део шире „кампање изгладњивања”.
  • Realista

    06.03.2024 21:05
    Ne kapiram ih?
    ... što se Palestinci ne obrate hamasu u vezi rešenja? Urlali su od sreće kad su teroristi ubijali i silovali onu decu na festivalu - šta je sad?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet