Rusija dodala Kasparova na listu terorista i ekstremista

Ruski šahovski velemajstor Gari Kasparov, antiratni aktivista i oštar kritičar politike Kremlja, dodat je na listu "terorista i ekstremista" koju sastavlja Ruska finansijska monitoring agencija.
Ličnostima na spisku Rosfinmonitoringa ograničene su bankovne transakcije i prinuđene su da svaki put traže dozvolu kada žele da koriste svoj račun.
 
Kasparov (60) je napustio Rusiju 2013. godine iz straha od progona, nakon što je bio aktivno uključen u proteste 2011-2012. na kojima su traženi fer izbori. Godinama je bio otvoreni kritičar Kremlja i ruske invazije na Ukrajinu, a u maju prošle godine označen je kao "strani agent" zbog političke aktivnosti.
Kasparov je na listi Rosfinmonitoringa označen sa zvezdicom, što znači da je protiv njega pokrenut krivični postupak pod optužbom za terorizam, prenela je Novaja gazeta, a objavio je nezavisni medij Meduza.
 
Kasparov je s nekoliko drugih eminentnih ruskih političkih figura u egzilu osnovao Antiratni komitet Rusije u februaru 2022. godine, koji je ruska vlada označila prošle godine kao "nepoželjnu organizaciju".
Forum SLobodna Rusija, bijenalna konferencija ruske opozicije čiji je Kasparov suosnivač, takođe je dodata na listu nepoželjnih organizacija prošle godine.
 
Rođen u Bakuu u Azerbejdžanu, u vreme Sovjetskog Saveza, Kasparov je kao 22-godišnjak postao 1985. godine najmlađi svetski šahovski šampion. Bio je na prvom mestu svetske liste rekordnih 255 meseci od 1984. godine do odlaska u penziju 2005. 
  • Plaćač poreza

    07.03.2024 16:52
    Ruske snage su juče raketnim napadom u Odesi pokušale ubistvo Grčkog Premijera Micotakisa i predsednika Ukrajine Zelenskog tako što je raketa pala 150 metara od njihovog mesta sastanka. Nepromišljene i opasne provokacije Rusije.
  • Plaćač poreza

    07.03.2024 16:15
    Sedam državljana Indije obavilo je video apel u kojem su naveli da su bili prinuđeni da ratuju u Ukrajini na strani ruske federacije. Posle 15 dana obuke poslati su na "mesto gde je rat". Prvo su došli u Rusiju da proslave novu godinu. Tada im je ponuđeno da posete Belorusiju i oni su pristali. Nismo znali da nam treba viza. Nakon toga ih je policija Belorusije privela i predala Rusiji. Tada su bili prisiljeni da potpišu "dokumenta". Objašnjeno im je da im je alternativa služenju u ruskoj vojsci kazna zatvora od 10 godina.
  • Јарић Живко

    07.03.2024 08:53
    Гари ће од сад да игра таблића у гулагу

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.