Bajden kritikovao Trampa zbog njegovog sastanka s Orbanom

Američki predsednik Džozef Bajden kritikovao je svog republikanskog rivala Donalda Trampa zbog njegovog sastanka sa Viktorom Orbanom, rekavši da mađarski premijer želi da uspostavi "diktaturu".
Bajden kritikovao Trampa zbog njegovog sastanka s Orbanom
Foto: Beta/AP
Orban se u petak sastao sa svojim "dobrim prijateljem" Trampom u američkoj saveznoj državi Floridi.
 
Mađarski premijer je jedan od malog broja lidera u Evropi koji su poželeli pobedu republikanskom kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u novembru, gde će se takmičiti s demokratom Bajdenom.
Bajden je sinoć na predizbornom skupu svojim pristalicama rekao da se njegov protivnik Tramp "sastao sa Orbanom iz Mađarske, koji je otvoreno rekao da ne misli da demokratija funkcioniše i da traži diktaturu".
"Vidim budućnost u kojoj branimo demokratiju, a ne da tu demokratiju činimo slabijom", rekao je Bajden, koji demokratiju smatra jednim od svojih argumenata u kampanji protiv Trampa.
 
Orban je sinoć na Fejsbuku objavio svoju fotografiju pored bivšeg predsednika sa Trampovim sloganom "Učinite Ameriku ponovo velikom".
 
"Poseta je bila usredsređena na izgradnju odnosa između američkih i mađarskih konzervativaca i na dobrobiti koje bi mogle da proisteknu iz izbora Trampa u novembru", navelo je Orbanovo okruženje.
 
Bajden je još jednom osudio izjave bivšeg predsednika SAD koji, prema njegovim rečima, podstiče ruskog predsednika Vladimira Putina da izvrši invaziju na zemlje NATO-a.
 
Mađarska je jedina članica Evropske unije koja je održavala bliske veze sa Kremljom, uprkos ruskoj invaziji Ukrajine u februaru 2022.
 
Orban odbija da pošalje bilo kakvu vojnu podršku Ukrajini i redovno poziva na prekid vatre, uveren da Kijev ne može da pobedi.
 
Isto tako, Tramp podstiče svoje pristalice u Kongresu da blokiraju 60 milijardi dolara američke vojne pomoći Kijevu, koju zastupa predsednik Bajden.
  • Agamemnon

    10.03.2024 08:10
    Posle
    Vučka jedini slobodan , svojom glavom misleći političar !
  • Željko

    09.03.2024 10:17
    Do juče nisi znao na karti gde je Madjarska ,a sada ti smeta što Tramp razgovara, razlog je što madjarska politika ulazi u istoriju zato što ima svoj stav, svi treba da slede dobar primer.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.