FOTO, VIDEO: Uz proteste otvoren Nacionalni muzej Holokausta u Amsterdamu

Nacionalni muzej Holokausta otvoren je u Amsterdamu ceremonijom kojoj su prisustvovali holandski kralj Viljem Aleksandar i predsednik Izraela Isak Hercog, čije je prisustvo izazvalo proteste.
FOTO, VIDEO: Uz proteste otvoren Nacionalni muzej Holokausta u Amsterdamu
Foto: Beta/AP
Više hiljada propalestinskih demonstranata okupilo se na centralnom gradskom trgu Vaterlo, koji se nalazi blizu muzeja, i mahalo palestinskim zastavama, skandirajući "Nikad više je sada", zahtevajući kraj izraelske okupacije palestinskih teritorija i hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.
 
Organizatori protesta naglašavaju da demonstriraju protiv Hercogovog prisustva, a ne protiv samog muzeja i onoga što predstavlja.
Propalestinska holandska organizacija Rajts Forum nazvala je Hercogovo prisustvo "šamarom za sve Palestince koji mogu samo bespomoćno da gledaju kako Izrael ubija njihove voljene i uništava njihovu zemlju".
 
U saopštenju objavljenom uoči današnjeg otvaranja, Jevrejska kulturna četvrt koja upravlja muzejem kaže da je "duboko zabrinuta ratom i posledicama koje je ovaj sukob imao po građane Izraela, Gaze i Zapadne obale". Dodaje se da "zato još više zabrinjava to što se Nacionalni muzej Holokausta otvara dok rat i dalje traje".
Izrael je oštro odbacio optužbe koje je prethodno iznela Južna Afrika, u sudskom procesu, da vojna kampanja u Gazi krši Konvenciju o genocidu.
 
 
 
U svom govoru na ceremoniji otvaranja muzeja holandski kralj Viljem Aleksandar je rekao da muzej "daje lice i glas jevrejskim žrtvama progona u Holandiji" i "da nam pokazuje razorne posledice koje antisemitizam može imati".
 
 
Izraelski predsednik je pozdravio inicijativu Holandije da izgradi novi muzej posvećen Holokaustu kao način podizanja svesti o rastućem antisemitizmu širom sveta.
Muzej u Amsterdamu govori o sudbini nekih od 102.000 Jevreja koji su deportovani iz Holandije i ubijeni u nacističkim logorima, kao i o istoriji njihovog sistematskog progona pod nemačkom okupacijom u Drugom svetskom ratu.
 
U Holokaustu je ubijeno tri četvrtine holandskih Jevreja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.