Potvrđena optužnica protiv 11 pripadnika Vojske Republike Srpske za zločine u Zvorniku

Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv jedanaest bivših pripadnika Vojske Republike Srpske za zločin protiv čovečnosti tokom rata u BiH, u Karakaju kod Zvornika 1992. godine.
Potvrđena optužnica protiv 11 pripadnika Vojske Republike Srpske za zločine u Zvorniku
Foto: Pixabay
Optužnica je potvrđena protiv Vidoja i Mile Blagojevića, Ivana i Milana Arapovića, Koste Pejića, Bože Radića, Mila Savića, Ljubiše Pejića, Steve Vasiljevića, Branka Pejića i Verice Radović - saopštio je Sud BiH.
Optuženi se, između ostalog, terete da su u periodu od aprila do kraja avgusta 1992. godine učestvovali u nezakonitom zatvaranju i nečovečnom postupanju prema oko 700 muslimanskih civila, zatočenih u Tehničkom školskom centru (TŠC) u Karakaju, kao i za ubistvo i prisilni nestanak najmanje 150 bošnjačkih civila.
Optuženi Vidoje Blagojević se tereti da je, kao nadređeni pripadnicima Karakajske čete Zvorničke brigade Vojske RS, propustio da pokrene postupke da se kazne pripadnici te brigade koji su učestvovali ili pomogli u ubistvu ili nestanku oko 700 civila bošnjačke nacionalnosti.
 
Optužena Verica Radović se tereti da je 1. juna 1992. godine ispred prostorija TŠC-a u Karakaju streljala dvojicu bošnjačkih zarobljenih civila.
  • Realan

    16.03.2024 09:18
    Ratna dešavanja
    Izgleda taj sud sudi samo srbima u proteklom ratu. Dali se neko od tih sudija može izjasniti kada će biti procesuirani neki od dva ostala naroda koji su činili zločine nad srbima u selu Kravica, Založje, Čemerno Ilijaš,Rokoč i mnoga druga mjesta gdje su pričinjeni zločini nad srpskim narodom.
  • Riki

    13.03.2024 20:31
    Lopovluk
    Samo su Srbi izgleda činili zločine!? Verovatno ce Srbi optuženi biti,i za stradanje našeg naroda u Kravici,ionako je naj lakše Srbe optuživati.Niti jedan Musliman nije robijao za stradanje Srba u gornjem Podrinju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.