Nema više izbegavanja: EU uvodi veliku promenu u vezi sa saobraćajnim kaznama

Predstavnici Saveta EU i Evropskog parlamenta postigli su privremeni politički dogovor o direktivi koja bi trebalo da olakša kažnjavanje vozača koji počine prekršaje u drugoj državi članici.
Nema više izbegavanja: EU uvodi veliku promenu u vezi sa saobraćajnim kaznama
Foto: Pixabay
Privremeni politički dogovor, koji još moraju da potvrde Savet i Parlament da bi postao zakon, odnosi se na dopunu direktive iz 2015. o prekograničnoj razmeni informacija o saobraćajnim prekršajima.
 
"Revidirani zakon osiguraće jednak tretman za sve vozače u EU bez obzira na njihovo državljanstvo", rekao je belgijski ministar za mobilnost Georges Gilkinet.
Nova direktiva sada će, osim najčešćih i najozbiljnijih prekršaja kao što su prekoračenje brzine ili vožnja pod uticajem alkohola i droga, uključivati i druge prekršaje.
Među njima su nepoštovanje razmaka između vozila, ignorisanje zabrane preticanja, opasno preticanje, prekršaji pri parkiranju kao što je parkiranje preblizu raskrsnici ili zebri, prelazak pune linije, vožnja u pogrešnom smeru, nepoštovanje pravila o korišćenju zaustavne trake ili korišćenje preopterećenog vozila.
 
Nakon što nova pravila budu i formalno usvojena, države članice imaće dve i po godine za prenošenje direktive u svoja nacionalna zakonodavstva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.