Borel: Evropljani rade na scenariju veoma razornog konvencionalnog rata s Rusijom

Visoki predstavnik EU Žozep Borel naveo je da "skoro sve evropske prestonice pomno rade na scenariju skoro neizbežne mogućnosti veoma razornog konvencionalnog rata u Evropi".
Borel je, u izlaganju na Džordžtaun univerzitetu u Njujorku, naglasio da se "svi, naravno, nadaju da se to ipak neće dogoditi, ali su se Evropljani digli na uzbunu zato što su u igri njihovi životni interesi", predočivši jasno da misli na rat s Rusijom.
 
Borelova poruka se poklopila s dogovorom vođa Francuske, Nemačke i Poljske da nastave da snažno pomažu Ukrajini u ratu s Rusijom.
Mediji, analitičari, a delom i politički prvaci u EU istovremeno priznaju da u Evropi nema potpunog jedinstva naročito oko toga da li Kijevu, pored bitne municije, dati i oružje dalekog dometa koje bi rat moglo preokrenuti u poguban direktan sukob Zapada s Rusijom.
 
Ova obnovljena "Vajmarska trojka" vođa tri zemlje, Šolca, Makrona i poljskog premijera Donalda Tuska, ipak ne ide tako daleko da predvidi upućivanje NATO trupa u sukob Ukrajina-Rusija, što je pomenuo Makron, a za šta je slovački premijer Robert Fico izjavio da na mu na tu pomisao "kreće jeza niz kičmu".
Šef italijanske diplomatije Antonio Tajani je to odlučno odbacio, rekavši da "mi nismo u ratu s Rusijom, nikad se o tome nije govorilo u NATO i ne razume se zašto treba govoriti o scenariju s krajnje opasnim posledicama, uključujući treći svetski rat".
 
Nemački kancelar Olaf Šolc, uprkos pritisku, ne odustaje od stava da Berlin neće isporučiti Kijevu nemačke krstareće rakete Taurus koje mogu doseći dubinu ruske teritorije, uključujući Krim i tamošnji bitni most.
 
Ugledni nemački analitičar Volfgang Munšau objašnjava da će kancelar Šolc nastaviti da podržava Ukrajinu dostavom municije i oružja protivvazdušne odbrane, kao i novcem.
 
"Ali Šolc se", ukazuje on, "bitno razlikuje od svojih zapadnih saveznika u suštinskom stavu, a to je da bi on bio mnogo srećniji da dođe do rešenja kojim bi se rat okončao na sadašnjim linijama sukoba, što je za Kijev, baltičke zemlje, Poljsku i SAD apsolutno neprihvatljivo".
 
Borel, koji u svojim izlaganjima svakako računa s mišljenjem većine članica EU, na Džordžtaun univerzitetu je objasnio da je rat u Ukrajini ušao u novu fazu.
 
"Rusiji je potrebno", kazao je visoki zvaničnik EU, "da ne izgubi da bi pobedila, dok je Ukrajini nužno da pobedi da ne bi izgubila".
 
On napominje da ratni sukob postepeno ide u korist Rusije koja je ojačala odbrambene položaje, koristi nadmoć u municiji, ljudstvu, dronovima i elektronskom ratu i smatra da dobija u ratu iscrpljivanja, pa nema zato ni izgleda da se krene u mirovne pregovore, osim da se Ukrajina preda.
 
Borel ukazuje i na to da iako su saglasni da je Rusija ogromna pretnja Evropi, njihovi pogledi na to kako da se suprotstave toj pretnji su daleko manje jedinstveni.
  • Uništiće ih slučajno

    18.03.2024 11:32
    Borelj, Makron, Lajčak, Šolc hoće rat, koja komedija?
    Uništiće ih Putin slučajno !
    I to tako što će se jednog jutra probuditi da popije kafu, sešće za sto i čitati novine, verovatbno sportsku stranu Hokej. I onda će greškom dok je zadubljen u čitanje sportske strane, slučajno pogrešno dohvatiti i otvoriti aktovku sa crvenim dugmetom umesto aktovku sa nekim papirima koje treba da pregleda, i kad krene da dohvati papire uništiće ih greškom. Otprilike ova realna situcaja pokazuje kolika je snaga Borelja, Šolca i Makrona !
  • A3

    18.03.2024 06:19
    Nije valjda?
    Najbolje bi bilo da i jedna i druga strana samo lupa mačevima o štitove. Ako to nije slučaj, onda je Zemlja nadrljala.
  • mns

    18.03.2024 00:05
    eh...
    u šta ih je američki sistem uvukao da sad ne mogu da promenu mišljenje....strašno ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.