Netanjahu: Nema operacije u Rafi dok je tu zarobljeno stanovništvo

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu uverio je nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je u poseti Jerusalimu, da Izrael neće pokrenuti vojnu operaciju u Rafi sve dok stanovništvo bude tamo zarobljeno.
"Pokretanje operacije u Rafi nije nešto što ćemo učiniti ako ostane stanovništvo na tom mestu. Mi ćemo u stvari učiniti suprotno", rekao je Netanjahu dok međunarodna zajednica strahuje od mogućnosti napada u tom gradu gde se nalazi oko 1,5 miliona Palestinaca.
 
Netanjahu je rekao da neće prihvatiti mir koji će Izrael učiniti "slabim" u odnosu na njegove susede na Bliskom istoku.
Izraelski premijer je to rekao pošto se trenutno pregovara o mogućem primirju u pojasu Gaze, posle više od pet meseci rata.
 
"Ako nam se ponudi sporazum, put ka miru koji Izrael čini slabim i nesposobnim da se brani, to će unazaditi mir", rekao je on novinarima posle sastanka sa Šolcom.
Nemački kancelar je sa svoje strane pozvao na sporazum o taocima i trajni prekid vatre u pojasu Gaze i dodao da razume porodice talaca koje kažu da je došlo vreme za sporazum da se spasu zarobljene osobe.
 
U napadima na jug Izraela 7. oktobra palestinski ekstremisti predvođeni Hamasom ubili su oko 1.200 ljudi i oteli i u pojas Gaze odveli oko 250 talaca.
 
Posle toga je izbio rat u kojem je do danas u Gazi ubijeno više od 31.000 Palestinaca. Veruje se da je u Gazi zatočeno još 130 talaca, ali se zna da nisu svi živi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.