Putin pomenuo Navaljnog: Trebalo je da bude razmenjen

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je dugo izbegavao da pomene nedavno preminulog opozicionara Alekseja Navaljnog, sada je potvrdio da je trebalo da bude razmenjen.
Pošto je obezbedio peti predsednički mandat, na izborima na kojima nije imao ozbiljnog rivala, Putin je rekao novinarima da su mu ljudi koji nisu deo njegove administracije nekoliko dana pre smrti Alekseja Navaljnog rekli o planiranoj razmeni "za neke ljude zatvorene na Zapadu".
 
Vladimir Putin je kazao da je odmah pristao na to pod uslovom da se Navaljni nikada ne vrati u Rusiju, prenosi BBC.
"Ali, nažalost, desilo se to što se desilo“, dodao je Putin.
 
U komentaru ruskog lidera neki vide pokušaj da se distancira od smrti Navaljnog 16. februara, pod nejasnim okolnostima.
 
Saradnici Navaljnog tvrde da su njega ubile ruske vlasti, čiji prestavnici navode da je umro prirodnom smrću.
Komentatori veruju da je Putin do juče samo jednom u javnosti izgovorio ime Navaljnog i to 2013. godine, kada su ga pitali zašto izbegava da ga pomene.
 
Putin je tada tvrdio da je Navaljni samo jedan od mnogih opozicionih lidera, iako je nedugo pre toga bio drugoplasirani na izborima za gradonačelnika Moskve.
 
Nezavisna novinarka Farida Rustamova ocenila je da dugogodišnji ruski lider sada izgovara ime svog najvećeg protivnika jer u njegovim očima Navaljni više ne predstavlja pretnju.
 
Saradnica Navaljnog Marija Pevčih prva je posle njegove smrti rekla da je on trebalo da bude razmenjen za Vadima Krasikova koji u Nemačkoj izdržava doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva čečenskog izgnanika u berlinskom parku.
 
Pevčih je kazala i da su dva američka državljana, zatvorena u Rusiji, takođe bila deo planirane razmene i da su pregovori bili u završnoj fazi dan pre smrti Navaljnog.
  • Zamenik zamenika

    18.03.2024 23:10
    Vlada Nemačke saopštila je da ne priznaje legitimitet ruskih predsedničkih izbora i da odbija da naziva Putina Nemačka neće smatrati izbore održane u Rusiji legitimnim i neće čestitati Putinu pobedu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.